Snižene MMF-ove prognoze zadržale cijene nafte na 85 dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 10.Okt.2018, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snižene MMF-ove prognoze zadržale cijene nafte na 85 dolara

LONDON - Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima na 85 dolara nakon što je Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio prognozu rasta svjetskog gospodarstva, neutraliziravši bojazni od približavanja uragana Michael Meksičkom zaljevu i američkih sankcija iranskom naftnom sektoru.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 85 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,09 dolara. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Značajnijih promjena u cijeni nije danas bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 74,91 dolar.

Naftna je tržišta jučer poduprlo približavanje uragana Michael Meksičkom zaljevu, zbog čega je u američkom dijelu zaljeva zatvoreno gotovo 40 posto proizvodnih kapaciteta. Dodatnu potporu pružio je i smanjeni iranski izvoz u očekivanju američkih sankcija koje stupaju na snagu 4. studenog.

"Cijene nafte trenutno su se stabilizirale - između stvarne i metaforičke oluje", konstatira Fiona Cincotta iz City Indexa.

"Uragan Michael jača kako se približava Meksičkom zaljevu, ali se trenutno čini da će vjerojatno proći mimo tamošnjih glavnih proizvodnih područja. S druge strane, od sankcija iranskoj nafti dijele nas samo tjedni ", dodaje Cincotta.

Prema podacima o rasporedu utovara tankera i izvoru iz industrije, iranski izvoz nafte dodatno je smanjen u prvom tjednu listopada budući da kupci traže alternative uoči stupanja na snagu američkih sankcija,

Protuteža zabrinutosti za opskrbu bilo je najnovije izvješće Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u kojem su prognoze globalnog gospodarskog rasta u 2018. i 2019. godini snižene za po 0,2 postotnog boda, na 3,7 posto.

Snižene prognoze potaknule su zabrinutost da bi paralelno mogla usporiti i potražnja za naftom.

Trgovinski ratovi i rastuće uvozne carine uzimaju danak u međunarodnoj trgovini, dok se gospodarstva u razvoju bore s teškim financijskim uvjetima i odljevom kapitala, upozoravaju u MMF-u.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 83,17 dolara, što znači da je porasla 1,29 dolara u odnosu na prethodni dan.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Cijene nafte pale ispod razine od 82 dolara, OPEC snizio procjene potražnje

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Okt.2018, 17:16

LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 82 dolara nakon što je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) snizila procjene potražnje u idućoj godini, raspirujući val rasprodaja koji je zahvatio tržište zbog naglog pada cijena na tržištima dionica...Na...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.