Saudijska najava povećanja proizvodnje zadržala cijene nafte blizu 80 dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Okt.2018, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saudijska najava povećanja proizvodnje zadržala cijene nafte blizu 80 dolara

LONDON - Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu razine od 80 dolara, poduprte diplomatskom krizom između Saudijske Arabije i Zapada svega dva tjedna prije stupanja na snagu američkih sankcija iranskom naftnom sektoru.

Cijena barela u Londonu nije se znatnije promijenila u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 79,94 dolara. Tek su neznatne promjene zabilježene i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 69,22 dolara.

Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih izjavio je ruskoj novinskoj agenciji TASS da njegova zemlja nema namjeru uvoditi embargo nafte zapadnim kupcima kao z 1973. godini, već će se usredotočiti na povećanje proizvodnje kako bi se nadoknadila smanjena opskrba iz drugih zemalja, poput Irana.

Nekoliko američkih zastupnika predložilo je sankcije Saudijskoj Arabiji zbog ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, dok je ta zemlja, najveća svjetska izvoznica nafte, obećala da će na sankcije odgovoriti još "snažnijim mjerama".

Falih je također najavio da će Saudijska Arabija uskoro povećati proizvodnju na 11 milijuna barela dnevno, sa sadašnjih 10,7 milijuna. Dodao je kako Rijad ima kapaciteta i za dodatno povećanje, na 12 milijuna barela dnevno.

"Saudijsko čelništvo i dalje je pod međunarodnim pritiskom a i sankcije su i dalje u igri", pišu analitičari Commerzbanka u dnevnoj bilješci klijentima.

"Politika stupa u prvi plan i možda će (Saudijci) posegnuti baš za time, ali kada je u pitanju odnos ponude i potražnje u sljedećoj godini, nemaju opravdanje za povećanje proizvodnje", izjavio Tamas Varga iz PVM Oil Associates.

Američke sankcije iranskom naftnom sektoru počinju 4. studenoga, a analitičari vjeruju da bi se u opasnosti moglo naći 1,5 milijuna barela dnevno.

"Velika je nepoznanica koliko će iranske nafte nestati s tržišta, to ćemo saznati za mjesec dana. Tada ćemo imati jasniju sliku o tome što možemo očekivati ​​u prvom tromjesečju iduće godine", napominje Varga.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) pristala je u lipnju povećati opskrbu kako bi nadoknadila očekivani poremećaj iranskog izvoza. No interni dokument kojeg je na uvid dobio Reuters navodi na zaključak da OPEC ima teškoća s povećanjem opskrbe budući da povećanje saudijske proizvodnje neutralizira smanjena opskrba iz drugih članica.

Protuteža su tim problemima pogoršani izgledi potražnje u sljedećoj godini. OPEC procjenjuje da će u 2019. potražnja za njegovom sirovom naftom pasti na prosječnih 31,8 milijuna barela dnevno, s ovogodišnjih 32,8 milijuna barela dnevno.

"U 2019. godini tržišta će u cijelosti osjetiti posljedice trgovinskog sukoba SAD-a i Kine, što bi moglo značajnije pritisnuti potražnju za naftom u idućoj godini", navode u bilješci klijentima analitičari banke Emirates NBD.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 78,15 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Cijene nafte potonule na 78 dolara zbog saudijske najave veće proizvodnje

Izvor: SEEbiz.eu, 23.Okt.2018, 16:46

LONDON - Cijene nafte potonule su u utorak na međunarodnim tržištima na 78 dolara nakon što je Saudijska Arabija objavila da po potrebi može u kratkom roku osigurati opskrbu tržišta, umirujući ulagače uoči stupanja na snagu američkih sankcija iranskom naftnom sektoru...Na londonskom je tržištu...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.