Rusija ne vidi prepreke za poboljšavanje odnosa s Velikom Britanijom

Izvor: Vostok.rs, 15.Feb.2011, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija ne vidi prepreke za poboljšavanje odnosa s Velikom Britanijom

15.02.2011. -

Sad se pojavila realna mogućnost da se započne novo poglavlje u odnosima između Rusije i Velike Britanije. Ovo je izjavio ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov, govoreći na otvaranju ruske poslovne nedelje u Londonskoj ekonomskoj školi. O detaljima iz Velike Britanije govori specijalni dopisnik „Glasa Rusije" Jelizaveta Isakova.

Po rečima Sergeja Lavrova, davnašnje istorijske veze između Rusije i Velike Britanije svedoče o tome da danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << nema razloga koji bi ometali dalje zbližavanje Moskve i Londona i njihov zajednički rad na stvaranju stabilne „jedinstvene Evrope". Čelnik ruskog MIP je istakao da jača politički dijalog između naših zemalja. Prvi put u toku mnogih godina pojavila se mogućnost da se napokon prevladaju posledice hladnog rata i da se započne sa stvaranjem zaista „jedinstvene Evrope". Spremni smo na taj ozbiljan rad.

Sergej Lavrov je uveren da ekonomska komponenta pritom predstavlja ključ za zbližavanje dve države. Jedinstvene mogućnosti za dijalog otvara sporazum potpisan u januaru o saradnji i razmeni akcija najveće ruske naftne kompanije „Rosneft" i britanske BP, istakao je ruski ministar.

Naša ekonomska saradnja ima dobre perspektive. Velika Britanija stabilno ulazi u petorku ruskih najvećih investicionih partnera. Nedavni sporazum, koji su zaključili naftni giganti Rosneft i BP, koji u suštini jača našu stratešku alijansu, otvara jedinstvene mogućnosti za jačanje saradnje u različitim oblastima, uključujući i naučnu, tehnološku saradnju i stvaranje inovacionih industrijskih mogućnosti. Zajedno s britanskim partnerima označili smo šest ključnih pravaca u razvoju naših poslovnih odnosa – finansijski sektor, visoke tehnologije, energetiku i energetsku zavisnost, podršku malog i srednjeg biznisa, saradnju u budućem korišćenju olimpijske infrastrukture, kao i poboljšanje poslovne klime, izjavio je Sergej Lavrov.

Kao još jedan od dokaza za poboljšanje odnosa između Moskve i Londona služi modernizacija takozvane specijalne veze između Kremlja i Dauning-Strita. Sporazum o tome danas su potpisali ministri inostranih poslova Rusije i Velike Britanije. Sličan direktan telefon za rukovodioce država Rusija je pre toga imala samo sa Sjedinjenim Državama. „Sad će se naš dijalog razvijati na tehnički još napredniji način," istakao je Sergej Lavrov.

Treba istaći da se poseta ruskog ministra odvijala na fonu skandala s proterivanjem iz Moskve britanskog novinara Luka Hardinga, koji je prekršio pravila rada inostranih dopisnika u Rusiji. Bez obzira na to što je na kraju je problem rešen i novinaru je predloženo da se vrati i da nastavi svoju profesionalnu delatnost u Moskvi, mnogi su u Londonu ovaj događaj shvatili kao novu fazu pogoršanja odnosa između dve zemlje. Izuzetno vatreni protivnici dijaloga između Rusije i Velike Britanije čak su predlagali da se otkaže poseta čelnika ruskog MIP. U novinama se pojavila prilično oštra kritika Moskve po mnogim pitanjima spoljne i unutrašnje politike. Međutim, ni na sastanku Sergeja Lavrova sa studentima Londonske ekonomske škole, ni na konferenciji za štampu ruskog ministra inostranih poslova s britanskim kolegom Vilijemom Hejgom nisu se čule otvorene kritike upućene Moskvi. A sva pitanja su bila ograničena isključivo globalnim spoljnopolitičkim problemima. Kako je istakao predsednik Forin-ofisa Vilijem Hejg, ovo svedoči o tome da „naše nesuglasice ne smeju sprečavati težnju ka međusobnoj saradnji na obostranu korist".

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.