RT: : Verovatno Putinova odluka da naredi upotrebu nervnog gasa u Londonu - Džonson

Izvor: Vostok.rs, 16.Mar.2018, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: : Verovatno Putinova odluka da naredi upotrebu nervnog gasa u Londonu - Džonson

Izvor: Vostok / RT

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson rekao je da je verovatno bila odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da za napad nervnim gasom na Sergeja Skripalja i njegovu kćerku.

Tokom posete muzeju u zapadnom Londonu, zajedno sa svojim poljskim kolegom Jacekom Čaputovičem, Džonson je rekao: "Mi nemamo ništa protiv samih Rusa. Neće biti rusofofije kao rezultat onoga što se dešava".



"Naša svađa je sa Putinovim Kremljom i sa njegovom odlukom. Mislimo da je u velikoj meri verovatno da je to njegova odluka - da usmeri upotrebu nervnog gasa na ulicama Velike Britanije, na ulicama Evrope po prvi put od Drugog svetskog rata."

Juče je Boris Džonson rekao da će Velika Britanija omogućiti nezavisnu međunarodnu analizu nervnog gasa koji je korišten u napadu na bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja.



Britanski ministar spoljnih poslova, koji je pisao za nemački list "Frankfurter Alemanja", rekao je da je trovanje bivšeg agenta bilo deo "obrasca protivzakonitog ponašanja" od strane Rusije. On je takođe najavio da će vlada Velike Britanije pružiti međunarodnim stručnjacima iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu mogućnost da razmotre britansku analizu uzorka.



Rusija je više puta negirala bilo kakvo učešće u incidentu. Govoreći na pres konferenciji, portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je London za "lude" optužbe, kao i za odbijajnje Londona da Moskvi pruži bilo kakve dokaze.

Komentari Džonsona došli su nakon što je premijer Velike Britanije Tereza Mej najavila proterivanje 23 ruske diplomate. Zauzvrat, Džonsonov kolega Sergej Lavrov potvrdio je novinarima da će Moskva recipročno reagovati. Lavrov je takođe ponovio da je Rusija "prestala da obraća pažnju" na navode protiv Rusije.



Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Boris Džonson okrivio Putina za trovanje špijuna

Izvor: Beta, 16.Mar.2018

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson rekao je danas da je "ekstremno verovatno" da je ruski predsednik Vladimir Putin naredio upotrebu nervnog agensa na nekadašnjem špijunu u britanskom gradu Solzberi.Džonson je rekao da London ima problem s "Putinovim Kremljom"."Mi sukob imamo s Putinovim...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.