RT: Prateći korake SAD? Džonson poziva na „novi“ nuklearni sporazum, ali Teheran kaže da se prvo pridržavaju starog

Izvor: Vostok.rs, 24.Sep.2019, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Prateći korake SAD? Džonson poziva na „novi“ nuklearni sporazum, ali Teheran kaže da se prvo pridržavaju starog

Britanski premijer Boris Džonson pozvao je na "novi" nuklearni sporazum s Iranom, dobijajući odobrenje američkog predsednika Donalda Trampa, ali postavljajući pitanje hoće li London sada slediti Vašington u odustajanju od postojećeg sporazuma. Velika Britanija je bila jedna od šest zemalja koje su 2015. godine potpisale Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA) sa Teheranom, sporazum kojim je iranski nuklearni program ograničio na mirna istraživanja uz blagoslov UN-a. Tramp je jednostrano povukao SAD iz sporazuma u martu 2018. godine, ali ostali su potpisnici ostali posvećeni ovom sporazumu na papiru, do sada. "Bez obzira na vaše primedbe na stari nuklearni sporazum sa Iranom, vreme je da napredujete i napravite novi dogovor", rekao je Džonson, uoči sednice Generalne skupštine UN-a u Njujorku. Dodao je da Velika Britanija "pokušava okupiti ljude i deeskalirati napetosti". To je međutim, u suprotnosti sa izjavom koju je dao na putu za Nju Jork, kada je rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo „razmotriti na koji način mi možemo biti korisni“, ako Saudijska Arabija ili SAD zatraže da se vojno uključi protiv Irana. Nakon nekoliko sati, njegov portparol je pokušao da razjasni Džonsonove opaske rekavši da premijer „podržava JCPOA“. „Iranci trenutno ne poštuje sporazum i moramo ih vratiti u saglasnost s njim. Ako postoji način da to učinimo, otvoreni smo za raspravu o mogućim rešenjima", rekao je neimenovani portparol agenciji "Rojters". Bilo kako bilo, izgleda da je Džonson impresionirao Trampa, koji je u ponedeljak pozdravio reči britanskog lidera. "Mnogo poštujem Borisa i uopšte se ne čudim što je prvi izašao i to rekao", rekao je američki lider kada su ga pitali o Džonsonovim komentarima. „On želi novi sporazum ... Drugi je na izmaku. Još samo nekoliko godina je ostalo." JCPOA je stupio na snagu 2016. godine, a ističe do 2025. godine. Međutim, veliki deo sporazuma bio je osmišljen radi ukidanja američkih sankcija, ali su one gotovo sve uvedene od strane Trampove administracije - zajedno sa novim koji se uvode gotovo na dnevnom niovou. Iran je ukazao na odluku Trampa o jednostranom povlačenju iz JCPOA-e kao dokaz da se SAD-u ne može verovati ni u pregovaranju o drugom sporazumu u dobroj veri. Međutim, Teheran je ponudio da nuklearni sporazum stavi u trajni zakon i pristane na nametnute međunarodne inspekcije kako bi se osiguralo da je njegovo atomsko istraživanje mirno, zahtevajući zauzvrat da Vašington ratifikuje sporazum u Kongresu i ukine sankcije, kako bi se eliminisala mogućnost drugog Trampovog preokreta. "Da, mi smo to ponudili i ta je ponuda još uvek na stolu", rekao je u ponedeljak iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif. Međutim, nisu navedeni nikakvi detalji o novom sporazumu.
E3's paralysis in fulfilling their obligations w/o US permission has been clear since May 2018. Solution to this deficiency: mustering will to forge independent path—not parroting absurd US claims & requests INCONSISTENT with JCPOA. No new deal before compliance w/ current one.
— Javad Zarif (@JZarif) September 23, 2019 Dok je EU vodila pregovore s Iranom kako bi JCPOA ostao u životu, Teheran se žalio na evropsku nespremnost da se suprotstavi američkim diktatima. Džonson, koji je u julu postao premijer na obećanju da će proći kroz zaustavljeni proces izlaska iz EU, čini se da je svoju spoljnu politiku još više uskladio sa Vašingtonom nego Briselom, o čemu svedoče i njegove primedbe o Iranu - šta god one mogle da znače na kraju. Izvor: Vostok / RT
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.