RT: Mornarica će štiti britanske brodove u Ormuskom moreuzu - London

Izvor: Vostok.rs, 25.Jul.2019, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Mornarica će štiti britanske brodove u Ormuskom moreuzu - London

Kraljevska mornarica će pratiti brodove koji plove pod britanskom zastavom, a koji prolaze kroz Ormuski moreuz, saopštilo je Ministarstvo obrane Velike Britanije, dok su se napetosti u Persijskom zalivu povećale nakon međusobne zaplene tankera između Londona i Teherana.. Potvrđujući tu odluku, britansko ministarstvo je navelo da bi britanski brodovi trebali dati dovoljno podataka Kraljevskoj mornarici, kako bi im se omogućio siguran prolaz kroz moreuz.
"Sloboda plovidbe je ključna za globalni trgovinski sistem i svetsku ekonomiju, a mi ćemo učiniti sve što možemo da je branimo", saopštio je portparol britanske vlade. Jedna takva misija je već sprovedena, navodi "Skaj njuz" pozivajući se na izvore u brodskoj industriji. Navodi se da je brod "Montroz" učestvovao u misiji koja je trajala od srede uveče do četvrtka. Brod britanske mornarice čuva iranski naftni tanker "Grejs 1" koji je zaplenjen u Gibraltarskom moreuzu. ©  Reuters / Jon Nazca / RT Saopštenje označava zaokret u britanskoj politici, samo dan nakon što je Boris Džonson započeo svoju dužnost premijera. London je ranije tvrdio da nema vojne resurse za obavljanje takvih misija te pozvao brodove koji su pod britanskom zastavom da izbegavaju plovidbu kroz moreuz. Potez je usledio i nakon što je Velika Britanija pozvala svoje evropske partnere da stvore zajedničku grupu brodova sa zadatkom da čuvaju brodove koji putuju kroz Persijski zaliv i Ormuski moreuz. Iranska revolucionarna garda nedavno je zaplenila brod pod britanskom zastavom u Ormuskom moreuzu, tvrdeći da je prekršio pomorsko pravo. Incident je usledio nakon što je pre nekoliko nedelja britanska mornarica zaplenila naftni tanker kod obale Gibraltara. Velika Britanija je saopštila da je brod transportovao naftu u Siriju, navodno kršeći sankcije EU. Iranski predsednik je saopštio da Teheran neumorno radi kako bi osigurao bezbednost u Persijskom zalivu, ističući da postoje zakonske osnove za zaplenu britanskog tankera. "Ormuski moreuz ima veoma važnu lokaciju i ne treba ga smatrati šalom. Nijedna zemlja ne sme ignorisati međunarodne propise", izjavio je Hasan Rohani tokom sastanka vlade u sredu. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.