Potvrđen jedan slučaj majmunskih boginja

Izvor: B92, 07.Maj.2022, 16:53

Potvrđen jedan slučaj majmunskih boginja

Jednoj osobi u Engleskoj dijagnostikovan je virus majmunskih boginja, saopštila je britanska zdravstvena bezbednosna agencija. Pacijent je nedavno bio u Nigeriji, gde se veruje da se zrazio pre nego što je došao u Veliku Britaniju, saopštila je zdravstvena agencija.

On se sada leči u stručnoj klinici za zarazne bolesti u Londonu.

"Majmunske boginje su retka virusna infekcija od koje se većina ljudi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oporavlja za nekoliko nedelja", navodi NHS, a prenosi BBC.

UKHSA je saopštila da se majmunske boginje ne šire lako među ljudima i da je rizik za širu javnost veoma nizak. Prva zabeležena pojava virusa u Velikoj Britaniji bila je 2018. godine, a od tada su zdravstvene vlasti potvrdile nekoliko slučajeva.

Početni simptomi majmunskih boginja uključuju groznicu, glavobolju, bolove u mišićima, bolove u leđima, otečene limfne čvorove i iscrpljenost, saopštila je UKHSA.

Može se razviti osip, koji često počinje na licu, a zatim se širi na druge delove tela. Osip se menja i prolazi kroz različite faze pre nego što se konačno formira krasta, koja kasnije otpada.

Može se širiti kada je neko u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom. Virus može ući u telo preko oštećene kože, respiratornog trakta ili kroz oči, nos ili usta.

Takođe se može preneti kontaktom sa zaraženim životinjama kao što su majmuni, pacovi i veverice ili preko predmeta kontaminiranih virusom, kao što su posteljina i odeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Potvrđen slučaj retke bolesti MAJMUNSKIH BOGINJA u Velikoj Britaniji

Izvor: Blic, 07.Maj.2022

U Velikoj Britaniji je potvrđen slučaj majmunskih boginja, saopštila je Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA).

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.