Naučna procena da bi u epidemiji moglo da umre oko 1,8 miliona ljudi

Izvor: Luftika.rs, 30.Mar.2020, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučna procena da bi u epidemiji moglo da umre oko 1,8 miliona ljudi

Istraživanje britanskog Imperial College pokazalo je da bi uprkos strogim preventivnim merama širom planete od posledica koronavirusa broj smrtnih slučajeva u svetu mogao da dostigne 1.8 miliona.
Naučnici procenjuju da vlade mogu da spasu desetine miliona života ako brzo reaguju i uvedu stroge mere zaštite javnog zdravlja poput testiranja, karantina i socijalnog distanciranja.
Poslednji izveštaj londonskog Imperial Collegea, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << čija su ranija istraživanja uverila britansku vladu da zauzme stroži pristup u borbi protiv virusa, objavljen je dok je u svetu zaraženo više od 540 hiljada, a umrlo više od 24 hiljade ljudi.
Simulacije britanskog univerziteta temelje se na trenutnim podacima o snazi virusa, njegovoj zaraznosti i stopi smrtnosti, kao i demografskim i društvenim faktorima.
Otrežnjujuća projekcija scenarija bez intervencija vlada predviđa da bi Covid-19, da se na njega nije reagovalo, ove godine zarazio gotovo sve stanovnike sveta i odneo 40 miliona života.
Izveštaj potom razmatra nekoliko nivoa odgovora, od spontanog socijalnog distanciranja do strogog karantina kakav se trenutno sprovodi u najteže pogođenim državama.
Ako su te mere uvedene na vreme, što bi nedeljno rezultiralo smrću 0,2 stanovnika na 100 hiljada, projekcije pokazuju da bi preminulo 1,86 miliona ljudi, a njih gotovo 470 miliona u 202 države sveta bi se zarazilo.
Ako su mere pak uvedene prekasno i umire 1,6 stanovnika na njih 100 hiljada, konačna brojka znatno raste, na 10,45 miliona smrtnih slučajeva i 2,4 milijarde zaraženih, piše Hina.
Drama u italijanskim domovima za stare, stotine ljudi umiru u samoći i tišini

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.