Napetosti oko Irana podigle naftu na cijene više od 63 dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Jul.2019, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napetosti oko Irana podigle naftu na cijene više od 63 dolara

LONDON - Cijene nafte blago su porasle u petak na međunarodnim tržištima, odmaknuvši se od razine od 63 dolara zahvaljujući napetostima oko Irana i odluci vodećih proizvođača o produljenju sporazuma o ograničenju opskrbe do ožujka iduće godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 11 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,41 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << po 61 cent nižoj cijeni, od 56,73 dolara. Tržišta u SAD-u jučer nisu radila zbog Dana neovisnosti.

Trgovci su danas pratili geopolitičke napetosti u čijem je središtu Iran. Nakon što su britanski vojnici u Gibraltaru zaplijenili iranski supertanker, Teheran je zaprijetio da će uzvratiti zapljenom britanskog broda.

"To je samo još jedan znak da raspoloženje na tržištu nije dovoljno snažno da reagira na takve vijesti i događaje, što je prilično neobično", istaknuo je Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa.

Trgovce zabrinjavaju loše vijesti iz globalne industrije, koje potpiruju zabrinutost za gospodarski rast a time i za potražnju za naftom.

Tako su njemačke industrijske narudžbe snažno pale u svibnju a ministarstvo gospodarstva upozorilo je da će proizvodni sektor vjerojatno ostati slab i u idućim mjesecima.

Američka industrija također je u svibnju bilježila pad novih narudžbi, drugi mjesec zaredom, pokazali su službeni podaci objavljeni u srijedu.

Odvojeno je vlada u Washingtonu objavila da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu pale za 1,1 milijun barela, znatno manje no što je pokazalo izvješće Američkog instituta za naftu (API). To je protumačeno kao naznaka slabljenja potražnje u vodećem potrošaču nafte u svijetu.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.