London: lav koji riče poeziju na Trafalgar trgu

Izvor: B92, 21.Sep.2018, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

London: lav koji riče poeziju na Trafalgar trgu

Prolaznici upišu reč, a lav zatim sastavi pesmu.

Jarko crveni lav koji riče poeziju postavljen je u Londonu na Trafalgar trgu (Trafalgar Square).

Time se fluorescentna skulptura pridružila grupi od pet velikih mačaka i ostaće tamo do kraja petodnevnog Festivala dizajna.

Posetioci mogu da upišu reč na ekranu pored lava, a on uz pomoć algoritma sastavlja pesmu na tu temu.

Danju se poezija može pročitati sa ekrana u ustima lava, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << noću se projektuje na stubu spomenika Nelzonu.

Reči, koje ne smeju da budu lična imena ili psovke, mogu se poslati lavu i putem interneta.

Es Devlin, dizajnerka koja stoji iza instalacije "Molimo nahranite lava" radila je na njoj godinu dana, u saradnji sa ogrankom za kulturu i umetnost kompanije Gugl.

Devlin, koja je dizajnirala i završnu ceremoniju Olimpijade u Londonu, kaže da je dobila ideju za projekat kada joj je kolega Džon Sorel ispričao da je Edvard Landsir, skulptor koji je napravio kamene lavove oko spomenika Nelzonu, "želeo da oni izgledaju mnogo agresivnije".

"Predložio je da lavovi izgledaju mnogo dinamičnije, ali kraljica Viktorija se šokirala i odbila tu ideju".

"Ta priča mi se usadila u um. Šta ako bismo mogli da napravimo lava koji će proizvoditi kolektivu poeziju", kaže ona.

Između ostalih postavki u okviru festivala je i azbuka od 26 stolica na trgu Finsberi u istočnom Londonu.

Freja Marej, programski direktor Guglovog ogranka za kulturu i umetnost kaže: "Oduševljeni smo što smo mogli da pomognemo Esi da se upozna sa mašinskim učenjem i što smo se uključili u njen projekat u sklopu festivala".

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

London: lav koji riče poeziju na Trafalgar trgu

Izvor: Radio 021, 21.Sep.2018

Prolaznici upišu reč, a lav zatim sastavi pesmu...BBCFluoroscentni lav među pet velikih mačaka na Trafalgar trgu..Jarko crveni lav koji riče poeziju postavljen je u Londonu na Trafalgar trgu (Trafalgar Square)...Time se fluorescentna skulptura pridružila grupi od pet velikih mačaka koje će tamo...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.