Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Maj.2020, 12:51

London i Brisel bez oduševljenja nastavljaju pregovore o odnosu posle Bregzita

London i Brisel danas bez oduševljenja nastavljaju pregovore o odnosima posle Bregzita, nakon što u prve dve prve runde nije ostvaren veliki napredak i u vreme kada je pažnja usmerena na pandemiju koronavirusa.

Pregovori koji će trajati nedelju dana počinju danas popodne plenarnom video sednicom, uz prisustvo glavnog pregovarača EU Mišela Barnijea i njegovog britanskog kolege Dejvida Frosta.

Poslednja runda održana krajem aprila završena je uz konstatovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << neuspeha, a proširila se i neizvesnost da se London i Brisel dogovore, kao što je predvidjeno, do kraja godine.

Barnije je na kraju druge runde izrazio žaljenje što Velika Britanija nije želela ozbiljno da se angažuje oko jednog broja temljenih tačaka. Tu zamerku je Britanji prošle nedelje uputio i evropski komesar za trgovinu Fil Hogan u irskoj štampi.

"Nema nikakvog realnog znaka da naši britanski prijatelji pristupaju pregovorima sa planom da oni uspeju", rekao je Hogan.

Britanci koji su zvanično napustili EU 31. januara ušli su u prelazni period do kraja godine, tokom koga nastavljaju da primenjuju propise EU.

Pregovarači bi trebalo u junu da odluče da li će taj period produžiti da bi dozvolili više vremena pregovorima. Medjutim London tu ideju kategorički odbacuje, čak i kada je epidemija korona virusa poremetila rokove pregovora kao i formu pod kojim se vode, od sada isključivo preko video veze.

Jedan portparol britanske vlade objasnio je da bi produženje roka samo produžilo neizvesnost firmi i podrazumevalo da Brianija treba da uloži nova sredstva u budžet EU.

Za razliku od Evropljana koji žele da imaju jedinstven sporazum o ukupnom odnosu dve strane Velika Britanija želi da ima samo klasičan sporazum o slobodnoj trgovini, sličan onom koji je sklopila sa Kanadom, i oko koga bi kasnije mogli da se pregovaraju manji sporazumi po sektorima.

Britanski portparol je ocenio da je ponuda EU o trgovini robom daleko ispod prethodnih dogovora čime se njena vrednost znatno smanjuje. EU odgovara da ne može da predloži ambiciozniji trgovinski sporazum Londonu ako uz njega ne idu dodatne garancije po pitanju ravnomerne konkurencije, da se ne bi desilo da se deregulisana privreda pojavi na njenim vratima.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.