Kriza u NEZGODAN ČAS: Opozicionari u Irskoj prete povlačenjem podrške vladi, i London je u PROBLEMU

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Nov.2017, 07:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza u NEZGODAN ČAS: Opozicionari u Irskoj prete povlačenjem podrške vladi, i London je u PROBLEMU

Kriza na pomolu nekoliko nedelja uoči samita Evropske unije

Irska republikanska opoziciona stranka Fijana Fol, od čijih glasova zavisi premijer Leo Varadkar u usvajanju zakona, najavila je glasanje o nepoverenju potpredsednici vlade Frensis Ficdžerald, što bi dovelo do raskida sporazuma o saradnji i verovatno do novih izbora.

Kriza je na pomolu nekoliko nedelja uoči samita >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Evropske unije, na kojem irska vlada ima pravo veta kad je reč o tome da li pregovori Britanije o izlasku iz Unije napreduju, jer zapravo ona određuje da li će zabrinutost EU povodom budućnosti irske granice biti otklonjena, navodi Rojters.

Opoziciona partija Fijana Fol saopštila je u četvrtak da će predložiti glasanje o nepoverenju Ficdžeraldovoj u utorak, a zbog načina na koji je ona postupila u pogledu pravnog slučaja u koji je umešan jedan policijski uzbunjivač.

To bi moglo da dovede do raskida trogodišnjeg sporazuma o poverenju, koji je Varadkarovoj stranci Fine Gael omogućilo da oformi manjinsku vladu 2016. godine sa devet nezavisnih članova parlamenta.

Ireland could face snap election over future of deputy Prime Minister

Opposition is calling for tánaiste Frances Fitzgerald to resign over handling of police whistleblower scandal https://t.co/Fgq2oeMAMT

— Scott Nelson (@SocialistVoice) November 24, 2017

Raskid tog sporazuma, koji je prilično glatko funkcionisao sve do sada, verovatno bi doveo do izbora u decembru ili januaru, ocenjuje britanska agencija.

Ipak, portparol partije Fijana Fol Džon O''Kalahan rekao je u četvrtak uveče da "ima načina i vremena da se to pitanje reši", izrazivši uverenje da niko ne želi opšte izbore.

Međutim, irski ministar spoljnih poslova Sajmon Koveni rekao je državnoj televiziji par sati kasnije da Ficdžeraldova neće podneti ostavku i da će vlada svakako stati na stranu potpredsednice vlade.

- Ovo je opasno u političkom smislu u trenutku kada zemlji nisu potrebni izbori -  rekao je on, verovatno misleći na samit EU zakazan za decembar, navodi Rojters.

Brexiters, Ireland won’t be tricked by your mendacity over the border issue | Brigid Laffan https://t.co/kroqa2rKXP

— Michael Mulqueen (@MichaelMulqueen) November 24, 2017

Članovi parlamenta partije Fine Gale usvojili su, na hitnom sastanku u četvrtak uveče, jednoglasnu odluku o podršci Frensis Ficdžerald.

Potez partije Fijana Fol usledio je nakon što je Ficdžerald priznala da je bila upoznata s pokušajem diskreditovanja policijskog uzbunjivača u mejlu koji joj je upućen 2015. godine, ali da tada nije delovala.

Ovaj slučaj je vezan za uzbunjivača koji je tvrdio da je među policijom rasprostranjeno loše ponašanje, a tretman vlasti prema njemu doveo je 2014. do ostavki tadašnjeg komesara policije i ministra pravde.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.