Izvor: Blic, 04.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kosovo će biti nezavisno nakon drugog kruga izbora u Srbiji?"

Britanska štampa se i danas bavi mogućim rešenjima za budući status Kosova. Londonski list "Indipendent" navodi da ova godina za demokratiju u svetu nije dobro počela, a "Dejli Telegraf" tvrdi da je Slovenija u daleko boljem položaju od drugih zemalja da se nosi sa jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova koje bi moglo da usledi posle drugog kruga predsedničkih izbora u Srbiji, 3. februara.


>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
U 2008. izbori čekaju trideset zemalja širom sveta i u nekima od njih bi, po "Indipendentu", sloboda građana da glasačkim lisitićem izaberu one koji će ih voditi mogla da bude dovedena u pitanje. Među deset država na koje se londonski list posebno osvrće se, uz Gruziju, Pakistan, Zimbabve, Rusiju, Iran, Obalu Slonovače i Sjedinjene Države našla i Srbija, prenosi BBC na srpskom.

Pomaka napred u Srbiji ima ali tranzicija ka demokratiji nije potpuna. Na to, prema "Indipendentu", ukazuju izostanak napretka u pregovorima sa Evropskom unijom, odbijanje Beograda da uhapsi lica optužena za najteže ratne zločine i kriza oko budućnosti Kosova. Presudni značaj mogli bi da imaju izbori 20. januara na kojima će se prozapadni predsednik Boris Tadić suočiti sa izazivačem i ultranacionalistom Tomislavom Nikolićem.

Pobedi li Nikolić, za koga "Indipendent" navodi da je poslednji trag Miloševićeve ere, Evropska unija bi mogla da digne ruke od Srbije i još dublje je gurne u ruski zagrljaj.

S druge strane, "Dejli Telegraf" se osvrće na početak slovenačkog predsedavanja Evropskom unijom i najavljuje prvi sastanak koji će, sa evropskim komesarima, idućeg utorka na Brdu kod Kranja održati slovenački premijer Janez Janša.

List navodi Janšino uverenje da je Slovenija u daleko boljem položaju od drugih zemalja da se nosi sa jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova koje bi, kako piše "Dejli telegraf", moglo da usledi posle drugog kruga predsedničkih izbora u Srbiji, 3. februara.

"Mi poznajemo situaciju i upoznati smo sa svim detaljima koje skandinavske ili neke još dalje zemlje ne bi mogle da shvate", kaže Janša a prenosi londonski dnevnik.

Pojedine članice Evropske unije strahuju da bi nezavisnost Kosova mogla da izazove novi talas nasilja na Balkanu, zaoštri odnose između kiparskih Grka i Turaka i podstakne autonomaške pokrete poput onih u Kataloniji, u Španiji. Drugi, poput Britanije i Nemačke, žele da Evropska unija odlučno nastupi i da uprkos protivljenju Srbije i Rusije, brzo prizna nezavisno Kosovo. No, kada se govori o, po "Dejli Telegrafu", brutalnoj realnosti temeljnog prava Kosova na nacionalno samoopredeljenje, slovenački premijer je pragmatičan.

Kosovo će, primećuje Janša, godinama zavisiti od NATO i Evropske unije koji će garantovati ili nadgledati njegov opstanak.

"Evropska unija šalje bezbednosnu misiju na Kosovo. A takve misije se ne šalju u nezavisne države", kaže slovenački premijer a prenosi "Dejli Telegraf".
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.