Izvor: RTS, 28.Nov.2022, 23:44

Konferencija o sprečavanju seksualnog nasilja u zonama sukoba, London obećao dodatnu pomoć za žrtve

Prvi dan konferencije Inicijative o sprečavanju seksualnog nasilja u zonama sukoba u Londonu prošao je uz britansko obećanje dodatnih dvanaest i po miliona funti za projekte pomoći žrtvama, ali i preispitivanja i kontroverze.
Iza Inicijative o sprečavanju seksualnog nasilja u zonama sukoba stoji deset godina rada, a iza britanskog učešća u njoj stotinu projekata u dvadeset devet zemalja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Britanija ovim skupom priprema širu finansijsku, ali pravnu osnovu za rad Inicijative za sprečavanje seksualnog nasilja u zonama sukoba u narednoj deceniji.
"Seksualno nasilje tokom sukoba je nemoralno. Predstavlja jasno kršenje međunarodnog prava i crvenu liniju preko koje se ne sme", istakao je otvarajući konferenciju šef britanske diplomatije Džejms Kleverli.
Glumica Anđelina Džoli obratila se skupu putem video linka, kao jedan od osnivača ove Inicijative, ocenivši da deceniju kasnije ostaju isti problemi.
"Isti članovi Saveta bezbednosti UN zloupotrebljavaju svoje pravo veta. Ekonomski i politički interesi se stavljaju u prvi plan. Nedostaje politička volja", rekla je Džoli.
Skupu se putem video-linka obratio i ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, a iz Londona supruga predsednika Zelenskog - Olena.
Lice žrtava ove vrste zločina, pripadnica iračke jazidske manjine Nadia Murad pitala je međunarodnu zajednicu zašto silovatelji iz Islamske države nisu pred međunarodnim sudom.
"Vreme je da iskoristimo sva oruđa - sankcije, međunarodna suđenja i globalno pravosuđe kako bismo osigurali da seksualno nasilje tokom sukoba ne bude tolerisano", naglasila je Nadia Murad, koja je tri meseca bila zatočenica Islamske države, a 2018. godine za svoj rad sa žrtvama seksualnog nasilja dobila Nobelovu nagradu za mir.
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić učestvovao je na plenarnoj sednici o prevenciji.
"Tri reči su ključne kada govorimo o sistemskom delovanju na iskorenjivanju uzroka ovog gnusnog fenomena - prevencija, kažnjavanje i edukacija. Još jedan važan segment ukupnog delovanja bi trebalo da bude i osnaživanje žrtava i njihovo ohrabrivanje da zločine prijave", rekao je ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić.
Na sednici o pravdi i odgovornosti, šefica diplomatije vlade u Prištini Donika Gervala Švarc ušla je u debatu sa tužiocem Međunarodnog krivičnog suda Karimom Kanom.
Odbivši da odgovori na njegovo pitanje o merama pomoći za žrtve seksualnog nasilja na Kosovu, ona se zapitala kakva je svrha ovakvih konferencija kada im prisustvuje šef srpske diplomatije, koji je, kako je rekla, bio desna ruka Slobodanu Miloševiću i jedan od glavnih arhitekata genocida na Zapadnom Balkanu.
"Mi ne želimo da učestvujemo u politizaciji ove teme, nego da zaista pomognemo da se ovaj problem iskoreni, da se to više nikada ne ponovi", rekao je ministar Dačić.
Ivica Dačić se na marginama skupa sastao sa lordom Ahmadom od Vimbldona, koji je jedan od organizatora ove Konferencije.
Razgovarao je i sa britanskim ministrom za Evropu Liom Dohertijem, koji će u decembru posetiti Beograd u okviru godine obeležavanja 185 godina diplomatskih odnosa Srbije i Velike Britanije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.