Hongkonška burza ponudila 31,6 mlrd. dolara za preuzimanje Londonske burze

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Sep.2019, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hongkonška burza ponudila 31,6 mlrd. dolara za preuzimanje Londonske burze

HONG KONG - Hongkonška burza (HKEX) neočekivano je u srijedu ponudila 31,6 milijardi dolara za preuzimanje Londonske burze (LSEG), samo nekolilko tjedana nakon najavljenog spajanja londonskog tržišta dionica s tvrtkom za obradu podataka Refinitiv.

Odbor HKEX-a vjeruje da predložena kombinacija s LSEG-om predstavlja uvjerljivu stratešku priliku za stvaranje globalnog lidera na području tržišne infrastrukture, stoji u priopćenju iz Hong Konga.

Spajanjem bi se >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << stvorila vodeća svjetska burza koja obuhvaća Aziju, Europu i SAD, s tržišnom vrijednošću većom od 70 milijardi dolara, ističe u bilješci na blogu izvršni direktor HKEX-a Charles Li.

Predložena transakcija bit će realizirana samo ako LSEG ne preuzme Refinitiv, poručuju iz Hong Konga. Britanska tvrtka najavila je početkom kolovoza da planira kupiti Refinitiv za 27 milijardi dolara.

U LSEG-u nisu odmah željeli komentirati ponudu hongkonške burze, a isti je odgovor stigao i od Refinitiva i njegova vodećeg dioničara Blackstonea. Ako hongkonška burza zaista preuzme londonsku, sve dionice uvrštene u kotaciju hongkonške burze bit će sekundarno izlistane i u Londonu.

HKEX je već vlasnik Londonske burze metala. Londonska burza dionica, pak, već dugo nastoji proširiti poslovanje u Aziji i nedavno su uspostavili veze sa Šangajem.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.