Hejg: Potrebni dalji koraci ka normalizaciji odnosa s Kosovom

Izvor: Blic, 28.Nov.2011, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hejg: Potrebni dalji koraci ka normalizaciji odnosa s Kosovom

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg pozdravio je danas odluku Beograda da obnovi dijalog sa Prištinom, ali je istakao da su potrebni dalji koraci ka normalizaciji odnosa i sprovođenje dogovorenog. Hejg je danas u Londonu razgovarao sa srpskim ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem.

U saopštenju Forin ofisa istaknuto je da Hejg na sastanku podvukao britansku podršku proširenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU tako da se uključe sve zemlje zapadnog Balkana, kao i značaj "konstruktivnog angažovanja Srbije sa susedima".

On je pozdravio dosad postignuti napredak Srbije ka ispunjenju kriterijuma za status kandidata i odluku Beograda da obnovi dijalog sa Prištinom.

Kako se navodi u saopštenju, Hejg je takđe naglasio "potrebu za daljim koracima ka konstruktivnom angažovanju na normalizovanju odnosa sa Kosovom i hitnog i efikasnog sprovođenja dosad dogovorenog".

Hejg je pozdravio napredak koji je Srbija ostvarila do sada u ispunjavanju kriterijuma za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi na sajtu Vlade Srbije Jeremić je rekao posle susreta sa Hejgom da u ovom trenutku ne postoji neophodni konsenzus u okviru EU o dodeljivanju Srbiji statusa kandidata za članstvo i istakao da će Srbija nastaviti da radi na tome da se on postigne.

Jeremić u Londonu boravi od petka a današnjim susretom sa Hejgom završava posetu Velikoj Britaniji, nakon čega odlazi u Njujork, gde će sutra prisustvovati sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj situaciji na Kosovu.

Odluku o kandidaturi doneće Evropski savet 9. decembra, podseća se u saopštenju.

Povezane vesti: Jeremić i Hejg: Ključna godina za integracije Jeremić sutra u poseti Londonu Konačan dogovor Srbije i EU u Briselu DSS: Poseta Hejga nastavak pritisaka na Srbiju Šef britanske diplomatije Hejg u utorak u Beogradu
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.