Gubitak biodiverziteta opasnost po zdravlje ljudi

Izvor: Politika, 06.Dec.2010, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gubitak biodiverziteta opasnost po zdravlje ljudi

LONDON - Postoji povezanost između povećanja broja patogenih organizama koji izazivaju bolesti i smanjenja broja biljnih i životinjskih vrsta u različitim ekosistemima na planeti, zakljkučila je grupa britanskih i američkih naučnika, koja je upozorila da je to posebno zabrinjavajuće zbog mogućeg negativnog uticaja na zdravlje ljudi.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u naučnom časopisu „Nejčer”, pokazalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je da fauna, mikrobi i flora koji nestaju često predstavljaju barijeru za razvoj zaraznih bolesti, a da vrste koje ostaju verovatno podstiču širenje zaraza, preneli su francuski mediji.

Naučnici još ne znaju da objasne razloge zbog kojih su najotpornije vrste istovremeno i one koje podstiču prenošenje patogenih organizama, ali su jedinstveni u zaključku da je gubitak biodiverziteta posebno zabrinjavajući zbog negativnog uticaja na zdravlje ljudi.

 

Tanjug

objavljeno: 06.12.2010.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gubitak biodiverziteta šteti zdravlju ljudi

Izvor: Mondo, 07.Dec.2010, 10:18

Postoji povezanost između povećanja broja patogenih organizama koji izazivaju bolesti i smanjenja broja biljnih i životinjskih vrsta u različitim ekosistemima na planeti, kažu naučnici i upozoravaju da to može negativno da utiče na zdravlje ljudi.

Nastavak na Mondo...

Previše higijene može da bude i štetno po zdravlje

Izvor: SrbijaNet.rs, 07.Dec.2010

Previše higijene može da šteti zdravlju, pokazali su rezultati istraživanja grupe američkih naučnika s Univerziteta u Mičigenu. Istraživanje je pokazalo da supstance "triklosan" i "bisfenol A", koje se često nalaze u higijenskim proizvodima, mogu da imaju negativne efekte po zdravlje ljudi,...

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.