Izvor: RTS, 10.Apr.2021, 13:23

“Fort Bridž”, kodno ime za sahranu princa Filipa – najveće vojne počasti nakon Čerčila

Vojska Ujedinjenog Kraljevstva i armije širom Komonvelta danas se opraštaju od vojvode od Edinburga, heroja britanske kraljevske mornarice iz Drugog svetskog rata i zaštitnika prava ratnih vojnih veterana.
Plotuni se tačno u podne po lokalnim vremenima u svim delovima sveta oglašavaju sa kopna i sa ratnih brodova na moru. 

Biće ispaljena četrdeset jedna salva na svaki minut, saopštava britansko ministarstvo odbrane.
U >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Londonu će počasni plotuni biti ispaljeni sa Tauera i iz kasarni u Vuliču na jugoistoku grada.
Salve će se oglasiti i u glavnim gradovima ostalih delova Ujedinjenog Kraljevstva – Edinburgu, Kardifu i Belfastu, u lukama Devonportu i Portsmutu, kao i na Gibraltarskoj steni.
Ispaljeni su i ispred zgrade parlamenta u glavnom gradu Australije Kamberi, kao i u Velingtonu na Novom Zelandu.
Ovakvu počast vojske doživeli su samo kraljica Viktorija 1901. godine i Vinston Čerčil 1965. godine.
Planovi za sahranuDetaljni planovi sahrane supruga kraljice Elizabete Druge biće saopšteni 11. aprila.
Princ Filip želeo je sahranu bez pompe, kao i da umre mirno u svom krevetu.

Dugogodišnji plan za sahranu vojvode od Edinburga pod šifrom "fort Bridž" (tvrđava Most) menja se zbog pandemije kovida 19.
Najverovatnije neće biti proglašen slobodan dan za narod kako bi prisustvovao sahrani što je tradicija.
Telo princa Filipa neće biti javno izloženo, niti će biti organizovani masovni mimohodi što je bio slučaj posle smrti princeze Dajane 1997. godine i kraljice majke 2002. godine, koje su takođe bile supruge suverena ili prestolonaslenika.
Na sajtu kraljevske porodice preporučuje se polaganje cveća ispred kraljevskih zdanja i davanje novca u dobrotvorne svrhe pošto je princ Filip bio pokrovitelj velikog broja dobrotvornih društava.
Na pomenu samo 30 članova porodice Na sajtu je otvorena i digitalna knjiga žalosti.
Telo princa Filipa izloženo je u kapeli Svetog Đorđa u zamku Vindzor.
Na svim kraljevskim palatama zastave se vijore na pola koplja, osim u zdanju u kome trenutno boravi kraljica Elizabeta Druga, jer je britanskim zakonom zabranjeno spuštanje zastave na pola koplja na mestu gde se nalazi suveren.

Sam pomen biće održan u kapeli Svetog Đorđa Vindzorskog zamka u prisustvu samo trideset članova kraljevske porodice.
Očekuje se da će sahrana biti zakazana za subotu 17. april.
Posle razgovora sa prestolonaslednikom princom Čarlsom, sahrani će prisustvovati i princ Hari, koji se prošle godine odrekao svih dužnosti visokih članova kraljevske porodice. Međutim, preporučeno je da se Harijeva supruga Megan Markl "uzdrži" od dolaska na sahranu.
Nije izvesno da li će princ Filip biti sahranjen u kraljevskoj grobnici kapele Svetog Đorđa ili u bašti Frogmor Vindzorskog zamka, što je bila njegova želja.
Zastava – priča o životu princa FilipaNa sahrani će biti istaknut i barjak princa Filipa, koji priča heraldičku priču o njegovom izgnaničkom životu.
Zastavu čine zapravo četiri zastave.
Prva su tri plava lava na žutoj podlozi okružena sa devet srca što je simbol danske kraljevske porodice.
Druga je grčka nacionalna zastava, pošto je princ Filip rođen na Krfu kao naslednik prestola.
Treća su dve crne vertikalne linije na beloj podlozi – heraldički simbol kuće Mauntbatena, poengleženog dela šire porodice princa Filipa, koja je svoje prezime Batenberg prevela na engleski.
To je ujedno i prezime, koje je Filip usvojio kada se odrekao dansko-grčkog porekla i pretenzija na prestole i postao Britanac pred venčanje sa kraljicom Elizabetom Drugom.
Najzad, tu je zastava sa slikom zamka u Edinburgu što je simbol njegove titule, ali i prezimena, koje je želeo za kraljevsku porodicu u koju je stupio i čiju je promenu zabranio Vinston Čerčil.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.