Evro je klopka, većina zemalja nema nikakvu korist

Izvor: B92, 04.Nov.2019, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Evro je klopka, većina zemalja nema nikakvu korist"

London -- Zemljama evrozone trebalo bi dozvoliti da prestanu da koriste jedinstvenu valutu tokom narednih decenija.

Ovo je izjavio Đerđi Matolči, guverner centralne banke Mađarske.

Matolči, koji je na čelu mađarske Narodne banke od marta 2013., opisao je evro u članku za Fajnenšel Tajms kao "francusku zamku" koja ne služi dobro zemljama članicama.

"Zajednička valuta nije bila potrebna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evropskim uspešnim pričama pre 1999. godine, a većina zemalja članica zone evra od njega kasnije nije imala koristi", naveo je on u autorskom tekstu, prenosi CNBC.

"Došlo je vreme da se probudimo iz ovog štetnog i besplodnog sna. Dobro polazište bi bilo da se prizna da je jedinstvena valuta zamka za gotovo sve njene članice - iz različitih razloga - a ne rudnik zlata. Zemlje EU, i van i unutar zone evra, treba da priznaju da je evro strateška greška", piše Matolči.

Evro, koji trenutno koristi 19 evropskih zemalja, uveden je 1999. godine i prema pravilima EU svaka članica šireg političkog bloka trebalo bi na kraju da usvoji jedinstvenu valutu. Mađarska još uvek nije pristupila zoni evra.

"Evropljani moraju da se odreknu svojih rizičnih fantazija o stvaranju moći koja bi konkurisala SAD-u. Članicama evrozone treba dozvoliti da napuste zonu jedinstvene valuta u narednim decenijama, a one koje ostanu trebalo bi da izgrade održiviju globalnu valutu“, dodao je Matolči u tekstu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Guverner centralne banke Mađarske: Evro je "klopka", dozvoliti zemljama da ga napuste

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2019

Zemljama evrozone trebalo bi dozvoliti da prestanu da koriste jedinstvenu valutu tokom narednih decenija, ocenjuje guverner centralne banke Mađarske, Đerđ Matolči...Matolči, koji je na čelu mađarske Narodne banke od marta 2013., opisao je evro u članku za Fajnenšel Tajms kao "francusku zamku"...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Guverner Centralne banke Mađarske: Evro je strateška greška

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Nov.2019

LONDON - Guverner Centralne banke Mađarske Giorgi Matolči je izjavio da bi zemlje članice Evropske unije (EU) i članice eurozone trebale otvoreno priznati da je evro bio strateška greška.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.