Euro ispod 1,10 dolara; u fokusu pogoršani gospodarski izgledi

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Sep.2019, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euro ispod 1,10 dolara; u fokusu pogoršani gospodarski izgledi

LONDON - Tečaj eura u ponedjeljak se na međunarodnim tržištima zadržao ispod 1,10 dolara zbog zabrinutosti investitora u vezi izgleda za europsko gospodarstvo, u kontekstu novog kruga carina u američko-kineskom trgovinskom ratu pokrenutog preko vikenda.

Tečaj eura u takvom je ozračju skliznuo blagih 0,1 posto prema dolaru u odnosu na zatvaranje tržišta u petak, na 1,0977 dolara. U petak se spustio ispod 1,10 dolara prvi put od svibnja 2017. godine.

Dolarov >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << indeks, koji pokazuje vrijednost američkog dolara prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je iznosio 98,87 bodova, što znači da je ostao gotovo nepromijenjen u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja u petak.

Američka vlada u nedjelju je, u skladu s najavama, nametnula 15 posto carine na uvoz raznih kategorija kineskih proizvoda, uključujući obuću, pametne satove i televizore s ravnim ekranom, dok je Kina uvela nove carine na uvoz američke sirove nafte.

Investitore u takvim okolnostima brine da bi eskalacija napetosti na planu trgovine mogla gurnuti američko gospodarstvo u recesiju, a isto tako brinu ih izgledi izvozno-orijentiranog europskog gospodarstva.

Euro je od početka godine oslabio više od četiri posto prema dolaru. U okolnostima zaoštrenih trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, uz pad prinosa na državne obveznice na globalnoj razini u negativno područje zahvaljujući pogoršanju gospodarskih izgleda, intenzivirani su razlozi koji su prigušii potražnju za eurom, podsjeća Reuters.

Američko tržište ne radi zbog praznika pa je obujam trgovanja jutros donekle ograničen. Investitori ostaju pak lagano po strani dok za daljnje smjernice čekaju najnovije odluke američke središnje banke Fed i Europske središnje banke (ECB) s redovnih sjednica koje će se održati u rujnu.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.