Euro blizu najnižih razina u sedam tjedana uoči objave novih pokazatelja

Izvor: SEEbiz.eu, 24.Jan.2020, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euro blizu najnižih razina u sedam tjedana uoči objave novih pokazatelja

LONDON - Tečaj eura u petak se na međunarodnim tržištima kretao nedaleko najnižih razina u sedam tjedana prema dolaru uoči novih pokazatelja o aktivnostima u gospodarstvu eurozone koji su u fokusu ulagača nakon poruka s prve ovogodišnje sjednice Europske središnje banke (ECB).

Euro je blago oslabio prema dolaru u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja u četvrtak, na 1,1049 dolara. Cijena mu je bila blizu i najnižih razina u pet tjedana prema britanskoj funti te najnižih >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << u 33 mjeseca prema švicarskom franku.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, ostao je više-manje stabilan u odnosu na prethodno zatvaranje, na 97,717 bodova. To znači da je na putu trećeg uzastopnog tjednog dobitka.

Tečaj australskog dolara tjedan bi mogao završiti na četvrtom tjednom gubitku prema američkom, budući da nije uspio zadržati dobitke od dana ranije, povezane s objavom dobrih vijesti s tržišta rada.

Investitori će tijekom dana posebnu pažnju posvetiti objavi preliminarnih podataka londonske istraživačke tvrtke Markit o aktivnostima u proizvodnom i uslužnom sektoru eurozone u siječnju, jer su to neki od prvih pokazatelja koji će pokazati stanje 19-članog gospodarstva na početku 2020. godine.

Očekuje se da će ključni pokazatelji o indeksima upravljanja nabavom (PMI), kako za eurozonu u cjelini, tako i za njemačko gospodarstvo, pokazati poboljšanje u prvom ovogodišnjem mjesecu.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde na tiskovnoj je konferenciji u četvrtak istaknula da i dalje pretežu rizici slabljenja rasta gospodarstva eurozone. Tržišta su njene izjave protumačila kao sklonost labavljenju monetarne politike.

"Neki su se investitori ponadali da će Lagarde signalizirati mogućnost normalizacije monetarne politike, posebno nakon što je švedska središnja banka Riksbank krajem prošle godine odustala od negativnih kamatnih stopa. No, u njenim se izjavama apsolutno ništa slično nije moglo iščitati", rekao je Kazushige Kaida, analitičar iz State Street Banka.

Riksbank je u prosincu prošle godine priveo kraju petogodišnji ciklus negativnih kamatnh stopa, unatoč usporavanju aktivnosti u švedskom gospodarstvu.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.