Euro blago oslabio prema dolaru, glavna tema Italija

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Apr.2019, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euro blago oslabio prema dolaru, glavna tema Italija

LONDON - Euro je u četvrtak blago oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta pod utjecajem medijskih izvješća da će talijanska vlada sniziti procjene gospodarskog rasta, što je ponovo usmjerilo pozornost na slabašni rast eurozone.

Euro je prema dolaru oslabio 0,13 posto, kliznuvši na 1,1219 dolara. Bio je u minusu i prema jenu, od 0,18 posto, i njime se trgovalo po 125 jena.

Dolarov indeks >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta porastao je 0,13 posto, na 97,22 boda.

Trgovci su se danas fokusirali na medijska izvješća da će Italija ovog mjeseca sniziti procjene gospodarskog rasta. Reuters je jučer izvijestio da će procjena vjerojatno biti snižena na 0,3 ili 0,4 posto.

Čini se da su tržišta na tu vijest reagirala tek danas, nakon što je Bloomberg objavio da se vlada u Rimu sprema sniziti procjenu ovogodišnjeg rasta s jedan na 0,1 posto.

"Nakon objave vijesti o Italiji euro je oslabio da bi se potom stabilizirao... što upućuje na zaključak da je negativno raspoloženje prema eurozoni možda već uračunato u njegovu cijenu i da je zajednička europska valuta možda već utvrdila najnižu vrijednost prema dolaru u kratkoročnoj perspektivi", tumači Fawad Razaqzada iz Forex.coma.

Eurom se ove godine trguje u rasponu od 1,12 do 1,16 dolara unatoč posustajanju aktivnosti u eurozoni koje su potaknule Europsku središnju banku (ECB) na nove poticajne mjere.

ECB je tako pripremio nove povoljne kredite za banke a raspravlja se i o uvođenju progresivne kamatne stope na depozite banaka kako bi se ublažio nepovoljan utjecaj tih instrumenata na njihove poslovne rezultate. Trenutno banke plaćaju 0,4 posto kamata na depozite u ECB-u.

Nova bi mjera značila da bi banke plaćale kamate na depozite tek nakon što oni prekorače određeni iznos.

Među ostalim je valutama britanska funta danas ojačala prema dolaru 0,2 posto, na 1,1360 dolara, poduprta nadom da će Britanija ipak postići dogovor s Europskom unijom o reguliranom izlasku iz članstva.

Donji dom britanskog parlamenta u srijedu je usvojio zakon koji obvezuje premijerku Theresu May da zatraži novu odgodu brexita ako se ne postigne dogovor do novog utvrđenog datuma izlaska 12. travnja.

Izvor: Hrportfolio.hr / Hina

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.