Ekonomija eurozone u svibnju porasla najsporijim tempom u godinu i pol dana

Izvor: SEEbiz.eu, 23.Maj.2018, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomija eurozone u svibnju porasla najsporijim tempom u godinu i pol dana

BRUXELLES - Gospodarske aktivnosti u eurozoni porasle su u svibnju najsporijim tempom od kraja pretprošle godine, izvijestila je u srijedu londonska tvrtka Markit, izdvajajući "neuobičajeno" velik broj praznika ali i usporavanje izvoza.

Indeks menadžera nabave (PMI) za privatni sektor eurozone kliznuo je u svibnju na 54,1 bod, što je njegova najniža vrijednost u proteklih godinu i pol dana, procijenili su u londonskoj tvrtki za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << />
U travnju indeks je iznosio 55,1 bod.

"Svibanjski PMI ponovo je donio niz razočaravajućih rezultata istraživanja", konstatirao je glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

Upozorio je pritom da valja biti oprezan pri njihovom tumačenju.

"Dok su u proteklim mjesecima rast prigušili različiti faktori, poput ekstremnih vremenskih uvjeta, štrajkova, bolesti i tajminga Uskrsa, u svibnju je na izvješća o poslovanju nepovoljno utjecao neuobičajeno veliki broj praznika", napominje Williamson.

Ističe također da "unatoč padu ukupnog PMI-ja na najnižu razinu u 18 mjeseci rezultati istraživanja i dalje su na razini koja signalizira rast gospodarstva eurozone za relativno solidnih nešto više od 0,4 posto u drugom tromjesečju".

Sporiji rast aktivnosti zabilježen je i u proizvodnom i u uslužnom sektoru, kliznuvši na najnižu razinu u proteklih 18 odnosno 16 mjeseci, utvrdili su u Markitu.

Priljev novih poslova najslabiji je od listopada 2016. godine, pri čemu je u sektoru proizvodnje robe posustajanje dijelom povezano s najmanjim povećanjem izvoza od kolovoza 2016. godine.

Kompanije pritom i dalje pritišće nestašica sirovina i radne snage u pojedinim zemljama, kao što signaliziraju produljena kašnjenja isporuka i gomilanje nerealiziranih poslova. No, ti su problemi nešto ublaženi, napominju u Markitu.

Paralelno je pojačana neizvjesnost u pogledu poslovanja kompanija u predstojećem razdoblju, koja se očituje u najnižoj razini očekivanja poslovnih čelnika u 18 mjeseci.

"Sve je jasnije da je temeljni zamah usporio u odnosu na kraj prošle godine, posebno kada je u pitanju izvoz", konstatira glavni poslovni ekonomist londonske tvrtke.

"Valja se nadati da će nepoznanice biti otklonjene u podacima za lipanjski PMI i da će on donijeti jasniji signal o temeljnom rastu. Dotada valja očekivati da će razočaravajući rezultati iz svibanjskog istraživanja iznova potpiriti određenu zabrinutost u pogledu rizika za slabljenje aktivnosti s kojima se gospodarstvo eurozone suočava", zaključuje Williams.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.