ENGLESKA SPECIJALNA JEDINICA LOVILA SRBINA PO LONDONU: Filmski plan PLJAČKE, a najvažnija tajna NIJE OTKRIVENA

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jun.2020, 11:18

ENGLESKA SPECIJALNA JEDINICA LOVILA SRBINA PO LONDONU: Filmski plan PLJAČKE, a najvažnija tajna NIJE OTKRIVENA

O svemu je odmah obaveštena specijalna jedinica londonske policije, koju Englezi zovu "leteći odred".

Majkl Jovanović (27), državljanin Francuske srpskog porekla, osuđen je u Engleskoj na tri godine i osam meseci zatvora zbog spektakularne pljačke dijamanata, vrednih 4,5 miliona evra, iz čuvene juvelirnice u Londonu pre četiri godine.

Jovanović i dvoje njegovih prijatelja su tada glumili ruske tajkune koji hoće da kupe te dijamante, a zatim su ih, prilikom razgledanja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u juvelirnici krišom zamenili za obične kamenčiće. Majkl i njegov prijatelj Kristof Stanković su uhapšeni, ali njihovoj saradnici Ani i dijamantima izgubio se svaki trag.

Prema pisanju engleskih medija, sve je počelo u martu 2016, kad su Jovanović i Stanković zakazali sastanak u Monaku sa direktorom juvelirnice "Budls" iz Londona.

- Dvojica prevaranata su se u Monaku predstavili direktoru "Budlsa" kao ruski tajkuni i rekli mu da žele da kupe sedam dijamanata, od kojih jedan ima 20 karata, u obliku srca je i izuzetno je vredan, a cena mu je čak 2,2 miliona engleskih funti. Ukupna cena svih sedam dijamanata je bila nešto preko četiri miliona funti, što je oko 4,5 miliona evra. Dogovorili su se i da njihova predstavnica Ana, koja je navodno stručnjak za dragulje, dođe u juvelirnicu u London da pregleda te dijamante - preneli su mediji.

Samo nekoliko dana kasnije, Ana je, po dogovoru, došla u juvelirnicu, dok su je Majkl i Kristof čekali na ulici, u blizini. Direktor "Budlsa" je zatim odveo Anu do podruma, gde je sef, odakle je izvadio kutijicu u kojoj je bilo sedam dijamanata.

- U trenutku dok je Ana razgledala dragulje, Jovanović je telefonom pozvao direktora juvelirnice, navodno da ga pita da li je sve u redu, ali je taj poziv bio zapravo diverzija. Dok je direktor bio zauzet pričajući telefonom, Ana je krišom dijamante stavila u tašnu, a u kutijicu je stavila obične kamenčiće. Zatim je zatvorila kutijicu i predala je direktoru. Ne sluteći da je nasamaren, direktor je kutijicu odmah odložio u sef i ispratio Anu - objavili su engleski mediji.

Ana se po izlasku iz "Budlsa" našla sa Majklom i Kristofom, predala im dijamante, a potom su svi u roku od samo tri sata pobegli u Francusku, što autom, što vozom.

Spektakularna pljačka primećena je tek sutradan. Jovanović je pozvao direktora, i dalje glumeći bogatog kupca iz Rusije i rekao mu da je spreman da kupi dijamante, tražeći mu instrukcije za plaćanje. Direktor je, međutim, tek tad posumnjao da možda nešto nije u redu, pa je otišao do sefa, otvorio kutijicu i usledio je šok! Unutra je zatekao obične kamenčiće!

Jovanović i Stanković su brzo identifikovani na osnovu snimaka sa sigurnosnih kamera iz hotela u Monaku. Za lopovima je raspisana međunarodna poternica i Stanković je brzo lociran i uhapšen, ali je Jovanović pronađen tek pre šest meseci u Italiji.

Tamo je uhapšen i u januaru ove godine izručen je Engleskoj. Odmah zatim je optužen za zaveru i učešće u pljački, pa je pre nekoliko dana osuđen na tri godine i osam meseci zatvora.

Inače, spektakularna pljačka dijamanata u "Budlsu" danima je bila glavna tema u engleskim medijima jer se radi o juvelirnici čije su mušterije uglavnom poznate ličnosti, među kojima su bivši fudbalski as Dejvid Bekam i glumica Ema Tompson.

Engleski novinari su pljačku nazivali "holivudskom", a najviše ih je podsećala na čuveni film "Igraj svoju igru" (Ocean's eleven).

Engleski mediji su za Majkla Jovanovića naveli da je iz okoline Pariza i da je francuski državljanin srpskog porekla, kao i njegov prijatelj Kristof Stanković. Međutim, nigde se ne navodi Anin identitet, kao da policija i ne zna ko je ona, a ostalo je misterija i gde su završili dijamanti. Iz londonske policije su kratko istakli da se istraga pljačke dijamanata nastavlja i da "neće stati dok se ne uhapse svi koji su u tome učestvovali".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.