Dolar zabilježio najveći tjedni dobitak u posljednjih šest mjeseci

Izvor: SEEbiz.eu, 10.Feb.2019, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolar zabilježio najveći tjedni dobitak u posljednjih šest mjeseci

LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna snažno porasla, nakon dva tjedna pada, pri čemu je dolar zabilježio najveći tjedni dobitak u posljednjih šest mjeseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skočio je prošloga tjedna 1,1 posto, na 96,57 bodova, što je njegov najveći tjedni dobitak od kolovoza prošle godine.

Pritom >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,2 posto, na 109,70 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura potonula 1,1 posto, na 1,1325 dolara.

Tjednima je bio pod pritiskom

Dolar je tjednima bio pod pritiskom zbog poruka iz američke središnje banke da će biti strpljiva i fleksibilna po pitanju podizanja kamatnih stopa.

Zbog toga većina analitičara u ovoj godini ne očekuje povećanje kamata, nakon što ih je Fed lani povećao u četiri navrata za po 0,25 postotnih bodova.

Premda čelnici Feda i dalje poručuju da će biti strpljivi, prošloga je tjedna dolar ojačao jer se zbog usporavanja rasta ni u drugim najvećim svjetskim gospodarstvima ne očekuje zaoštravanje monetarne politike.

„Uspon dolara od prošle godine ponovno je oživljen jer rast američkog gospodarstva ostaje solidan, dok druga najveća gospodarstva u svijetu gube na zamahu", kaže Joe Manimbo, analitičar u tvrtki Western Union Business Solutions.

Euro se, pak, našao pod pritiskom nakon što je u četvrtak Europska komisija smanjila procjene rasta gospodarstva eurozone u ovoj godini na 1,3 posto, s prethodnih 1,9 posto, pri čemu je smanjila procjene rasta Njemačke i Italije.

Zbog toga je sve manje vjerojatno, kažu analitičari, da će Europska središnja banka u ovoj godini povećati ključne kamatne stope.

Philip Wee, valutni analitičar u DBS-u, smatra da bi euru cijena ove godine mogla skliznuti i ispod 1,10 dolara zbog slabijeg rasta u Europi i slabijih izgleda za inflaciju u usporedbi sa SAD-om.

Dolar je ojačao i zbog jačanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine uoči nastavka pregovora idućega tjedna.

Zabrinutost u vezi toga dodatno je ojačala nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da se ne planira sastati s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom prije krajnjeg roka zakazanog za 1. ožujka za postizanje trgovinskog dogovora.

U takvim okolnostima podršku su imale valute-utočišta, poput japanskog jena i švicarskog franka, koje investitorima postaju privlačnije za ulaganja u vrijeme većih neizvjesnosti na gospodarskom i političkom planu.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dolar ima najveći nedeljni rast u poslednjih šest meseci

Izvor: B92, 10.Feb.2019

Vašington -- Na svetskim valutnim tržištima vrednost dolara prema drugim valutama snažno je porasla...Nakon dve nedelje pada, prošle nedelje dolar je zabeležio najveći nedeljni dobitak u poslednjih šest meseci...Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.