Cijene nafte podupiru napetosti oko Irana i pad američkih zaliha

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Jul.2019, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cijene nafte podupiru napetosti oko Irana i pad američkih zaliha

LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima oko jedan posto zbog napetosti na Bliskom istoku i velikog pada zaliha nafte u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,03 dolara u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 64,21 dolara, nakon što je u jučerašnjem danu pala jedan posto. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po cijeni od 56,88 dolara >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << ili za dolar višoj.

Tjedan dana nakon što je Iran u Perzijskom zaljevu zaplijenio tanker pod britanskom zastavom, britansko ministarstvo obrane priopćilo je da je Kraljevska mornarica zadužena za pratnju brodova pod zastavom Velike Britanije kroz Hormuški tjesnac, kako bi branila slobodu plovidbe.

Saudijska Arabija, vodeća svjetska izvoznica nafte u četvrtak je pozvala globalne kupce nafte da osiguraju isporuke energenata koje prolaze kroz Hormuški tjesnac, putem kojeg se dnevno tankerima preveze oko 20 posto globalne ponude nafte.

Cijene podupire i pad zaliha nafte u SAD-u u prošlom tjednu za gotovo 11 milijuna barela, što je znatno iznad očekivanja analitičara koji su prognozirali pad od četiri milijuna barela.

"Iako su na pad djelovali i privremeni čimbenici, primjerice uragan Barry, američke su zalihe sirove nafte pale tijekom posljednjih šest tjedana za 40 milijuna barela, što ukazuje da se naftno tržište konačno uravnotežuje", smatra analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Odvojeno, Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u srijedu iznosila 64,58 dolara, što znači da je porasla 66 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Cijene nafte na putu tjednih dobitaka zbog napetosti na Bliskom istoku

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Jul.2019, 16:46

LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima i na putu su tjednih dobitaka zbog nastavka napetosti na Bliskom istoku...Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 23 centa u odnosu na jučerašnje zatvaranje, na 63,62 dolara, te je na putu tjednog rasta za 1,8 posto. U...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.