Cijene nafte pale prema 61 dolar zbog neizvjesnosti oko američko-kineskog sporazuma

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Nov.2019, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cijene nafte pale prema 61 dolar zbog neizvjesnosti oko američko-kineskog sporazuma

LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 61 dolar jer trgovce muči neizvjesnost oko američko-kineskog trgovinskog sporazuma a dodatni pritisak stvaraju i veće američke zalihe nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 92 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 61,37 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 87 centa nižoj cijeni, od 56,28 dolara. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu <<

Trgovinski rat dva vodeća svjetska gospodarstva traje već 16 mjeseci i zakočio je rast globalnog gospodarstva, natjeravši analitičare da snize procjene potražnje za naftom. To je pak potaknulo strahovanja od viška u opskrbi u 2020. godini.

Kinesko ministarstvo trgovine priopćilo je u četvrtak da su se dvije zemlje u protekla dva tjedna dogovorile da će ukinuti trgovinske carine tarife u fazama, ali nisu objavile rokove. Kinesku je poruku ubrzo zasjenila sumnja, budući da je Reuters izvijestio da plan nailazi na snažan otpor u američkom kabinetu.

Dodatni pritisak na cijene stvara i ovotjedna izjava glavnog tajnika Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) Mohammada Barkinda, koji je izrazio veći optimizam u vezi izgleda za 2020. godinu. Njegov je istup protumačen kao signal da nema potrebe za značajnijim ograničenjem opskrbe.

OPEC i njegovi partneri predvođeni Rusijom trenutno smanjuju opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno. Sastat će se ponovo 5. i 6. prosinca u Beču kako bi razmotrili daljnju strategiju.

Komentari Barkinda „preplašili su tržište, posebno s obzirom na kontinuirani rast američkih zaliha", smatra Stephen Innes iz AxiTradera.

Zalihe sirove nafte u SAD-u snažno su porasle u prošlom tjednu jer su rafinerije smanjile proizvodnju a izvoz je oslabio, objavila je u srijedu američka vlada. Zalihe u čvorištu Cushing u Oklahomi porasle su za 1,7 milijuna barela, stoji u službenom izvješću.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 62,32 dolara, te se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.