Cijene nafte blizu 64 dolara zbog pada američkih zaliha i napetosti na Bliskom istoku

Izvor: SEEbiz.eu, 24.Jul.2019, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cijene nafte blizu 64 dolara zbog pada američkih zaliha i napetosti na Bliskom istoku

LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima, u kontekstu oštrog pada zaliha nafte u SAD-u i napetosti oko Irana.

Na londonskom je tržištu cijena barela u jutarnjoj trgovini ojačala 8 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,91 dolar. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 20 centi višoj cijeni, od 56,97 dolara.

Zalihe sirove nafte u SAD-u pale su u prošlom tjednu za neočekivanih 11 milijuna >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << barela, na 449 milijuna, priopćio je u utorak Američki institut za naftu (API). Analitičari su očekivali smanjenje za četiri milijuna barela.

API-jevi podaci pokazali su i da su zalihe benzina porasle za 4,4 milijuna barela.

Službeni podaci američke vlade očekuju se kasnije tijekom dana.

"Vratili smo se, barem danas, fundamentima, budući da su geopolitičke napetosti pale u drugi plan zbog objave tjednih podataka o zalihama nafte u SAD-u", rekao je za Reuters Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

U međuvremenu su naznake rasta napetosti na Bliskom istoku neutralizirale utjecaj slabijih izgleda globalnog rasta iz objave Međunarodnog monetarnog fonda.

Mogućnost obnove kinesko-američkih pregovora o trgovini također je poduprla povećanje cijena, kazali su analitičari.

Gospodarski savjetnik Bijele kuće Larry Kudlow u utorak je „dobrim znakom" ocijenio najavu odlaska visokih američkih dužnosnika u Kinu na razgovore o oživljavanju zapelih trgovinskih razgovora.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 63,92 dolara, što znači da je pala 35 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.