Cijene nafte blizu 52 dolara, više od četvrtine američkih rafinerija zatvoreno zbog uragana

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Sep.2017, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cijene nafte blizu 52 dolara, više od četvrtine američkih rafinerija zatvoreno zbog uragana

LONDON - Cijene nafte kliznule su u petak na međunarodnim tržištima prema 52 dolara budući da je pozornost tržišta prikovana na zatvorene američke rafinerije koje potpiruju strah za potražnju za sirovom naftom.

Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u studenom bila niža 50 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 52,36 dolara. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Jučerašnju trgovinu zaključila je u plusu 1,52 dolara, na 52,38 dolara u terminskim ugovorima za isporuke u listopadu koji su istekli u ponoć.

Na američkom tržištu barelom se danas također trgovalo po 50 centi nižoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 46,73 dolara. Jučer je u terminskim ugovorima za isporuke u listopadu zaključio trgovanje u plusu oko 1,3 dolara.

Broj žrtava pustošenja uragana Harvey u SAD-u popeo se na 40 a zbog poplava zatvorena je četvrtina rafinerijskih kapaciteta odnosno 4,4 milijuna barela dnevno. To je na tržištu potpirilo strah od nestašice goriva uoči prazničnog vikenda u SAD-u i smanjilo potražnju rafinerija za sirovom naftom.

U takvim je okolnostima razlika u cijeni sirove nafte i benzina u petak povećana za 10 dolara u odnosu na prošli petak, dosegnuvši 27,79 dolara.

Cijena galona benzina premašila je jučer dva dolara da bi danas stabilizirala. Terminski ugovori za isporuke u rujnu istekli su jučer, zaključivši trgovanje na 2,1399 dolara. Danas je trgovina galonom benzina za isporuke u listopadu započela na osjetno nižoj razini, od 1,7744 dolara.

"Prirodne katastrofe općenito negativno utječu na cijene u srednjoročnoj perspektivi jer razaraju potražnju ali kratkoročno tržište reagira na nestašicu", tumači Jason Gammel iz investicijske banke Jeffries.

U četvrtak je američka vlada prvi puta u pet godina posegnula u strateške rezerve, uputivši u rafineriju u saveznoj državi Louisiani milijun barela sirove nafte.

Savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa izjavio je na brifingu u Bijeloj kući da bi mogli plasirati još rezervi.

"Ne bismo imali baš ništa protiv posezanja u rezerve", kazao je novinarima savjetnik za domovinsku sigurnost Tom Bossert.

Odvojeno su službeni podaci objavljeni u srijedu pokazali da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu oštro pale, za 5,4 milijuna barela, jer su rafinerije zbog približavanja uragana pojačale aktivnosti prerade, tumači Reuters.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije danas na svojim internetskim stranicama objavila cijenu barela referentne košarice svoje nafte zbog praznika u islamskom svijetu.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.