Četvrtinu filmova na Londonskom filmskom festivalu režirale žene

Izvor: B92, 01.Sep.2017, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četvrtinu filmova na Londonskom filmskom festivalu režirale žene

Žene su režirale četvrtinu filmova koji će biti prikazani na ovogodišnjem Londonskom filmskom festivalu, rekli su organizatori predstavljajući program smotre koja se održava od 4. do 15. oktobra.

Odsustvo režiserki na velikim filmskim festivalima je naišlo na brojne kritike. Tako na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu koji se završava 9. septembra među 91 rediteljem u konkurenciji za glavnu nagradu ima samo jedna žena.

Londonski filmski festival >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima 61 ženu među rediteljima u ovogodišnjoj smotri od 242 filma.

Šezdesetprvi Londonski filmski festival otvara se Endi Serkisovim filmom "Breathe", zasnovanom na istinitoj priči, a završava se 15. oktobra crnom komedijom Martina Makdonaa "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri". Među vodećim filmovima je "Battle of the Sexes", koji su zajedno režirai Džonatan Dejton i Valeri Faris, sa Emom Stoun i Stivom Karelom u ulogama teniskih suparnika Bili Džin King i Bobija Rigsa.

Direktorka festivala Kler Stjuart rekla je da je film koji prikazuje 1970-te, komičarski dragulj, ali da takođe pokazuje "koliko daleko smo otišli" prema jednakosti žena.

Ona je rekla da su filmovi koji će se prikazati na Londonskom festivalu snažni i koriste "inventivne i uzbudljive slobode" sa žanrom. Na listi je Gijermo del Torova fantastika "The Shape of Water", naučna fantastika Aleksandra Pejna "Smanjivanje" (Downsizing) i film Jorgosa Lantimosa "The Killing of a Scared Deer".

Ovogodišnji festival će takođe uključiti razgovore o osobama s invaliditetom. Organizatori su naveli da filmska industrija ima još daleko da ide kada je reč o predstavljanju ljudi s invaliditetom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.