Brnabić: Idemo u suprotnim smerovima sa Britanijom, EU pre svega mirovni projekat   

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jun.2019, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Idemo u suprotnim smerovima sa Britanijom, EU pre svega mirovni projekat   

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je sinoć u Londonu da na EU gleda pre svega kao na uspešan mirovni projekat, kao i na projekat koji donosi veće tržište i saradnju i istakla da je Srbija nesumnjivo na evropskom putu. 

Brnabić je, nakon izlaganja u Londonskoj školi biznisa na temu „Pobeđivanje u četvrtoj industrijskoj revoluciji“, upitana koji je stav Srbije po pitanju EU, jer Velika Britanija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << istupa iz nje, konstatovala da idemo u suprotnim smerovima.

Ona je istakla da je njoj kao nekome ko dolazi sa Balkana, koji je prošao kroz veoma teška vremena, EU pre svega mirovni projekat, i to veoma uspešan.

Najduže vreme nije bilo ratova u Evropi i to zahvaljujući EU“, ocenila je Brnabić.    Ona je ukazala i da je Unija mnogo konkurentnija, nego zemlje pojedinačno i podvukla da je Srbija nesumnjivo na evropskom putu.   

"EU nudi veće tržište, saradnju. Saradnja bi možda mogla biti bolja, jer Unija pada iza Kine i SAD u ekonomiji. Problem je u tome što se na probleme gleda kao na evropske, a na uspehe kao na nešto lokalno“, objasnila je ona.

Podsetila je da EU nudi zajedničke vizije, razmenu ljudi i ideja, zajedničke istraživačke fondove, koji mogu biti mnogo veći nego u jednoj samoj državi.   

EU će, prema njenom uverenju, iz aktuelne krize izaći sigurno snažnija.   

Upitana o kineskim investicijama u Srbiji Brnabić je istakla da je Kina snažan partner, koji ne dovodi u pitanje evropski put naše zemlje.   

"Često smo kritikovani zbog kineskih investicija, ali kada se pogleda gde Kina sve investira, 90 odsto kineskih investicija je otišlo u zapadne evropske zemlje. Sve u šta je investirano kod nas postaće jednog dana svakako evropsko“, podvukla je ona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.