Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Jan.2019, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski poslanici glasaju o Bregzit sporazumu 15. januara

Britanski poslanici glasaće 15. januara o sporazumu o Bregzitu koji su postigli London i Evropska unija, rekao je danas portparol Dauning strita.

Rasprava o tom tekstu biće nastavljena sutra u donjem domu britanskog Parlamenta, međutim njegovo usvajanje je neizvesno pošto ga osuđuju kako čvrsti zagovornici Bregzita tako i pobornici ji Evropske unije.

Premijerka Tereza Mej rekla je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da će nastaviti da radi s Briselom kako bi dobila uveravanja koja bi mogla da ubede poslanike, pošto je već razgovarala s evropskim zvaničnicima za vreme božićnih praznika.

Suočen s rizikom dospevanja u ćorsokak i izaska iz EU bez sporazuma, što je sinonim za nagli prekid veza građenih više od četiri decenije, London planira da odloži datum izlaska iz EU, piše danas list Telegraf (Telegraph).

Više evropskih izvora reklo je za britanski dnevnik da britanske vlasti "opipavaju teren" za traženje mogućeg produženja člana 50 Ugovora EU, koji se odnosi na izlazak jedne zemlje članice iz Unije.

Te informacije je međutim vlada demantovala.

"Mi smo vrlo jasni, politika vlade je da član 50 ne može biti produžen. Mi ćemo napustiti EU 29. marta ove godine jer tako kaže član 50, za to je Parlament glasao i to piše u britanskim nacionalnim zakonima", komentarisao je danas državni sekretar za Bregzit Martin Kalanan po dolasku na sastanak evropskih ministara u Briselu.

Britanski ministar zadužen za Bregzit Stiv Barkli je takođe demantovao da vlada namerava da traži produženje datuma izlaska iz Unije.

Sinoć je britanska ministarka za digitalnu i kreativnu industriju Margot Džejms nagovestila da bi Bregzit mogao da bude odložen da bi se izbegao izlazak bez dogovora dve strane.

Zahtev za produženje treba jednoglasno da odobre sve zemlje članice EU.

Irski ministar spoljnih poslova Sajmon Kovni je rekao da se Irska ne bi protivila ukoliko bi bio uložen takav zahtev.

Evropski izvori s kojima je razgovarao Frans pres kažu da predstavnici Velike Britanije više nedelja razgovaraju o mogućnosti odlaganja datuma Bregzita s evropskim zvaničnicima.

"Jasno je da svi imaju u vidu da takva mogućnost postoji", rekao je za Frans pres evropski diplomatski izvor ali je upozorio da je to vrlo hipotetična opcija i nije scenario koji bi bilo ko voleo.

Prema istom izvoru produženje bi bilo strogo ograničeno na nekoliko nedelja ili nekoliko meseci, možda samo do kraja juna ili početka jula.

Francuska ministarka za evropske poslove Natali Luazo, koja je takođe upitana o pretpostavci odlaganja datuma izlaska Britanije rekla je da to nisu tražile britanske vlasti, da ona ne radi s pretpostavkama kao i da je sadašnja situacija "već dovoljno kompleksna".
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.