Blagi oporavak eura nakon povoljnih napisa o talijanskom proračunu

Izvor: SEEbiz.eu, 03.Okt.2018, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blagi oporavak eura nakon povoljnih napisa o talijanskom proračunu

LONDON - Tečaj eura u srijedu je blago ojačao na međunarodnim tržištima valuta zahvaljujući medijskim napisima da Italija planira u iduće tri godine postupno smanjivati proračunski manjak.

Euro je tako jutros ojačao prema dolaru za 0,3 posto, na 1,1578 dolara, nakon što mu je u ranijem trgovanju u jednom trenutku cijena skliznula na 1,1505 dolara, najniže razine od 21. kolovoza.

Blagi oporavak uslijedio je nakon što je su talijanski list Corriere della >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Sera izvijestio da talijanska vlada namjerava smanjiti proračunski deficit s 2,4 posto koliko planira u 2019. na 2,2 posto u 2020. te na 2 posto 2021.

Iako je taj planirani proračunski deficit i dalje viši od onoga što je planirala prethodna vlada, spremnost službenog Rima da se on smanji u nadolazećim godinama jutros je potaknuo i pad prinosa na talijanske državne obveznice.

Talijanski premijer Giuseppe Conte danas bi se trebao sastati s ministrima radi razgovora o proračunu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je u takvim okolnostima skliznuo za 0,2 posto, na 95,313 bodova. U ranijem trgovanju nakratko se popeo na 95,744 boda, najviše razine od 4. rujna.

Japanski jen i švicarski franak, poznate valute-utočišta, oslabile su pak prema drugim važnim svjetskim valutama, poput eura, američkog i australskog dolara.

Neizvjesnosti vezane za talijanski javni dug, fiskalne planove talijanske vlade i buduće odnose Rima s Europom uznemirile su posljednjih dana tržišta i pojačale tenzije u odnosu s drugim čelnicima zemalja eurozone, podsjeća Reuters.

Takva situacija stvorila je pritiske na slabljenje eura, a u utorak mu je cijena skliznula na najniže razine prema dolaru u proteklih šest tjedana zbog vala prodaja izazvanog izjavama glavnog ekonomista stranke Lige kako bi Italija trebala vratiti svoju valutu.

Junichi Ishikawa, viši valutni analitičar u tvrtki IG Securities, kaže da je dolaru išlo na ruku najnovije slabljenje eura, ali da su veću ulogu imali fundamentalni čimbenici nakon što je američka središnja banka Fed prošlog mjeseca podigla ključne kamatne stope. Dolarov indeks ojačao je oko 1,4 posto nakon Fedova poteza sredinom prošlog tjedna i izglednog novog povećanja u prosincu.

Funta je jutros oslabila blagih 0,1 posto prema dolaru, na 1,2995 dolara. U utorak je u jednom trenutku skliznula na 1,2941 dolara, najnižu razinu od 10. rujna, zbog eskalacije sukoba oko plana za brexit premijerke Therese May.

Na strani gubitnika bio je i australski dolar kojem je cijena jutros pala za 0,3 posto prema američkom imenjaku.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.