BRITANCI SPREMAJU DEJTON 2: London očajnički želi da se vrati na Zapadni Balkan, ukidanje Republike Srpske prvi cilj

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Dec.2021, 08:22

BRITANCI SPREMAJU "DEJTON 2": London očajnički želi da se vrati na Zapadni Balkan, ukidanje Republike Srpske prvi cilj

Iza pojačanog interesovanja i aktivnosti Velike Britanije za Zapadni Balkan, pre svega za Bosnu i Hercegovinu, krije se namera Londona da se Republika Srpska oslabi i na kraju ukine, a Rusija istisne iz regiona.

Ovako sagovornici medija tumače to što su Britanci u samo nekoliko dana, doneli niz poteza koji se tiču njihovog snažnog diplomatskog, ali i vojnog prisustva na ovim prostorima.

Najpre >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je britanski premijer Boris Džonson za specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan imenovao Stjuarta Piča, čoveka koji je komandovao britanskim vazduhoplovstvom tokom sukoba u BiH, i to protiv srpskih snaga, a zatim i tokom NATO bombardovanja Srbije. Prema nekim informacijama iz diplomatskih izvora, Pičov glavni zadatak biće podrška nelegalno izabranom visokom predstavniku Kristijanu Šmitu u "disciplinovanju" Srpske i Milorada Dodika.

Samo dva dana posle ovog kadrovskog rešenja, poslanici britanskog parlamenta predložili su održavanje mirovne konferencije o BiH, takozvani "Dejton 2". Ovaj predlog obrazložili su zabrinutošću jer se "Zapadni Balkan suočava s najvećom pretnjom po svoju stabilnost i bezbednost u poslednje dve decenije, zbog čega je neophodno što pre delovati kako bi se zaštitio mir, ali i promovisale evroatlantske integracije u ovom regionu". Kao "začin" ovim potezima došla je i ideja da se u Bosnu pošalje dodatni bataljon britanskih vojnika.

Istoričar Srđan Graovac, iz Centra za društvenu stabilnost, kaže da nema dileme da su potezi Britanaca deo širih planova koje politički Zapad ima u BiH:

- SAD i Velika Britanija u Bosni žele da realizuju svoje interese, da oslabe Srpsku i istisnu Ruse. Britanija tu ima i jedan poseban neokolonijalni sentiment, jer želi da se nakon izlaska iz EU nametne kao važan igrač na svetskoj političkoj sceni. A nas istorija uči da se uglavnom nismo dobro provodili kada Britanci hoće da uzmu glavnu reč. Sa njima smo u prošlosti najčešće bili u koliziji i retki su bili slučajevi kada smo mogli da nađemo zajedički jezik, a to je praktično bilo samo kada su Rusija i Britanija bile u savezništvu, u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Kada je reč o predlogu da se održi mirovna konferencija "Dejton 2", Graovac kaže da to samo potvrđuje naznake da Zapad želi da naredna godina bude ključna za rešavanje pitanja BiH. On napominje da bi u slučaju novih pregovora u njih morali da budu uključeni i drugi globalni faktori, pre svih Rusija i Kina.

I Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbednosti u Banjaluci, kaže da Britanci pokušavaju da poprave strateški položaj u regionu nakon "bregzita", a koji su preuzele Nemačka i Rusija, i to "preko leđa" Srpske i Srbije:

- Britancima smetaju srpske politike koje su posebno poslednjih godina nesalomive i imaju jasan cilj, a to je jačanje srpskog nacionalnog bića, kako u Srbiji tako i u RS. Britancima su Srbi glavni problem, jer imaju dve države na Balkanu. Pokušaj destabilizacije je u toku. Otud i sve glasnije poruke iz Britanije da treba raspakovati Dejtonski sporazum. To bi značilo kraj Srpske - ističe Župljanin.

Britanci su i do sada pravili najviše problema Republici Srpskoj i to uglavnom preko visokih predstavnika.

- Najopasniji visoki predstavnik u BiH po Srbe bio je Britanac Pedi Ešdaun. Odmah je krenuo u lov na njih, smenjivao ih i stavljao na crne liste. Paralelno sa tim, imao je za cilj da Srpskoj otme što više nadležnosti - podseća Župljanin.

Ukoliko stranci nastave da se mešaju u izborni proces BiH, Republika Srpska neće na njima učestvovati. Postoje mehanizmi da se takvi izbori onemoguće. Dovoljno je da ne damo naše javne ustanove na raspolaganje i naše lokalne zajednice mogu da ne formiraju opštinske izborne komisije - poručio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

On je upozorio na to da "glasanje u vrećama" predstavlja najveći deo političke korupcije.

- I ako se to ne reši, razmislićemo da ne idemo na izbore. Ne može biti fer i pošteno ako se broje glasovi dva meseca nakon završenih izbora. Dakle, ako neko želi u inostranstvu da glasa, a ne može da dođe u konzulat ili ambasadu, neka mu se omogući da dođe u BiH i glasa. Ja sam za to da se plate putni troškovi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.