Asanž trpi NEZAPAMĆENU TORTURU, NE JEDE, SAMO SKAČE: Otkriveno u kakvom je stanju osnivač Vikiliksa! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jun.2019, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Asanž trpi NEZAPAMĆENU TORTURU, NE JEDE, SAMO SKAČE": Otkriveno u kakvom je stanju osnivač Vikiliksa! (VIDEO)

Osnivač Vikiliksa je 2010. objavio poverljive podatke američke vojske koji su razotkrili zločine nad civilima u Iraku i Avganistanu.

Posle 7 godina provedenih u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, Džulijan Asanž se nalazi u zatvoru Belmaršu, gde treba da odleži 50 nedelja zbog kršenja uslovne kazne.

Istražitelj za ljudska prava Ujedinjenih nacija Nils Melcer tvrdi da je Asanž pretrpeo "psihološku torturu" >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << klevetničkim kampanjama medija, sudija i visokih političkih ličnosti.

- Radeći na terenu sada s UN a ranije s Crvenim krstom video sam ljude hapšene i ispitivane posle terorističkog napada 11. septembra i ratne zarobljenike koji su svakodnevno loše tretirani. Svedočio sam užasima u ratnim zonama koji su u fizičkom smislu bili gori, ali nikada nisam video da se neka osoba tako neumorno proganja, a s toliko malo osnova. U 20 godina rada sa žrtvama rata, nasilja i političkog progona nisam doživeo slučaj da se grupa demokratskih država udružila da bi namerno izolovala, demonizovala i zlostavljala jednog pojedinca toliko dugo - rekao je Melcer u Ženevi.

Podsetimo, početkom aprila britanska policija je Asanža na silu izvukla iz ambasade i premestila u zatvor, a prošlonedeljna najava američkog Ministarstva pravosuđa potvrdila je da su njegovi strahovi bili opravdani: Ako bude izručen, američka vlada će ga goniti zbog kršenja 17 tačaka Zakona o špijunaži, za šta bi mogao da dobije čak 170 godina zatvora.

Asanž je u Americi već optužen zbog hakovanja i za taj prestup mogao bi da dobije pet godina zatvora, a u međuvremenu su i vlasti Švedske najavile da će ponovo otvoriti slučaj silovanja za šta ga je optužila državljanka te zemlje.

Melcer, koji je 9. maja posetio Asanža u londonskom zatvoru s visokim merama bezbednosti, izrazio je zabrinutost zbog novih krivičnih prijava SAD protiv njega i ponovio poziv Velikoj Britaniji da ga ne izruči.

Asanž je bio previše bolestan da bi se pojavio putem video linka iz britanskog zatvora na saslušanju po zahtevu SAD za izručenje.

- Veoma je smršao, ne može da zadrži hranu i nije bio u stanju da vodi razgovor. Izgledao je izrazito uzrujano i zaokupljeno. Postavljao je dosta pitanja, skakao uokolo, nije bio u stanju da procesuira moja pitanja. Delove razgovora vodio je normalno, a onda bi opet zapao u stanje anksioznosti - ispričao je Melcer.

Dva psihijatra su takođe zaključila da on "pokazuje sve simptome žrtve koja je izložena psihološkoj torturi koja traje dosta dugo".

Od tog dana Asanž je izložen "neprekidnom i sve intenzivnijem zlostavljanju koje ide od sistematskog pravosudnog progona i arbitrarnog zatočeništva u ekvadorskoj ambasadi, preko opresivne izolacije, maltretiranja i nadzora unutar ambasade, pa do namernog kolektivnog izvrgavanja ruglu, uvredama i poniženjima i otvorenog podsticanja na nasilje i konstantnih poziva na njegovo ubistvo, rekao je Melcer.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.