Asanž se mučio da se priseti imena na suđenju u Londonu

Izvor: RTS, 21.Okt.2019, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asanž se mučio da se priseti imena na suđenju u Londonu

Džulijan Asanž se pojavio pred sudom u Londonu. Ovo je prvo javno pojavljivanje osnivača "Vikiliksa" nakon više meseci. Asanž se tokom suđenja mučio da se seti kako se zove i koliko ima godina.
Džulijan Asanž se u sudnici pojavio bez brade koju je imao u maju, kada je poslednji put viđen u javnosti. Osnivač "Vikiliksa" je osuđen na pedeset >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nedelja zatvora zbog kršenja uslova određenih kaucijom, prenosi Rojters.

Iako je izgledao zdravo, na početku saslušanja je mrmljao i zamuckivao dok je izgovarao svoje ime i datum rođenja.
Kada ga je sudija na kraju saslušanja upitao da li zna šta se dešava, odgovorio je "Ne baš" i požalio se na uslove u zatvoru, dodajući da ne može "da razmišlja na pravi način".
"Ne razumem kako je ovo pravično. Ne mogu da istražim ništa. Nemam pristup svojim dokumentima. Vrlo je teško tu gde se nalazim", naveo je Asanž tokom saslušanja.
Asanž se nalazi u pritvoru u Velikoj Britaniji gde čeka odluku o izručenju u Sjedinjene Američke Države, koje ga terete za kršenje tamošnjeg zakona o špijunaži i hakovanje državnih kompjutera. Dobio je azil u ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. godine, kako bi izbegao izručenje Švedskoj u kojoj je optužen za seksualno uznemiravanje. Nakon sedam godina, Ekvador je ukinuo azil Asanžu, što je dovelo do njegovog hapšenja u aprilu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.