Andrew Bailey imenovan novim guvernerom britanske središnje banke

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Dec.2019, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Andrew Bailey imenovan novim guvernerom britanske središnje banke

LONDON - Nova britanska vlada imenovala je u petak Andrewa Baileyja za novog guvernera britanske središnje banke (BoE), koji će tako kreirati britansku monetarnu politiku i nadzirati financijski sektor u burnom periodu Brexita.

Bailey je 30 godina radio za BoE, predvodeći mjere potpore bankovnom sustavu u razdoblju svjetske financijske krize. Godine 2016. preuzeo je čelnu dužnost u Agenciji za financijsku etičnost (FSA), nadležnoj za suzbijanje neprimjerenih praksi >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << u financijskom sektoru.

„Andrew je bio istaknuti kandidat u žestokoj konkurenciji. On je prava osoba za čelnu ulogu u (središnjoj) banci u razdoblju kreiranja nove budućnosti izvan Europske unije i otvaranja novih mogućnosti u cijeloj zemlji", rekao je ministar financija Sajid Javid.

Bailey je rekao da mu je čast preuzeti dužnost od Marka Carneyja, dosadašnjeg šefa BoE-a, „posebno u tako važnom trenutku za naciju, s obzirom na izlazak iz EU-a".

Britanija je od prošle godine odgađala imenovanje Carneyjevog nasljednika, usredotočivši se na brexit, koji će biti veliki izazov za središnju banku, i na izbore. Prošlog tjedna torijevci su na čelu s Borisom Johnsonom ostvarili premoćnu izbornu pobjedu.

Ministar financija rekao je da će Baileyjev mandat guvernera započeti 16. ožujka te trajati osam godina. Carney je pristao odgoditi odlazak, prvobitno planiran za 31. siječnja.

Baileyjevi pristaše kažu da umješno koristi velike ovlasti središnje banke i paralelno održava dobre odnose s najmoćnijim londonskim bankarima. Kritičari ga pak optužuju da je blag pri kažnjavanju prijestupnika u financijskom sektoru.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.