Analitičari ponovno smanjili procjene rasta dobiti europskih kompanija

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Feb.2019, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analitičari ponovno smanjili procjene rasta dobiti europskih kompanija

LONDON - U anketi Reutersa analitičari su prošloga tjedna ponovno smanjili procjene zarada vodećih europskih kompanija, već treći tjedan zaredom, što je posljedica usporavanja rasta globalnog, kao i gospodarstva eurozone.

Prema novoj anketi, analitičari procjenjuju da su u posljednjem lanjskom tromjesečju zarade kompanija iz sastava STOXX 600 indeksa porasle za 3,6 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

Još prije tjedan dana očekivali su >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << rast zarada za 4,8 posto, a u prethodnom tjednu 6 posto.

Dosad je oko 30 kompanija iz STOXX 600 indeksa objavilo kvartalne rezultate, pri čemu ih je 50 posto nadmašilo očekivanja analitičara.

Spori rast zarada posljedica je, kažu analitičari, usporavanja rasta globalnog, ali i gospodarstva eurozone.

Tako je, primjerice, prošloga tjedna objavljeno da je talijansko gospodarstvo, treće po veličini u eurozoni, u posljednjem lanjskom tromjesečju uronilo u recesiju.

Njemačko je gospodarstvo, pak, u cijeloj prošloj godini poraslo za 1,5 posto, što je znatno sporiji rast u usporedbi s godinom ranije i najslabiji u posljednjih pet godina.

Eurostat je, pak, nedavno objavio da je gospodarstvo Europske unije u posljednjem kvartalu prošle godine poraslo 1,5 posto na godišnjoj razini, sporije u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je rast iznosio 1,8 posto.

Zbog svega toga, europske kompanije bilježe znatno sporiji rast zarada u odnosu na američke.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava američkog S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju porasla oko 14 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, što se, među ostalim, zahvaljuje lanjskom poreznom rasterećenju u SAD-u.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.