Izvor: Radio 021, 27.Apr.2019, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spreman zakon o agencijskom zapošljavanju, sporna tačka broj radnika na "lizing" koje poslodavac može da zaposli

Radna verzija Nacrta zakona o agencijskom zapošljavanju je spremna i za sada je u toku usaglašavanje teksta nacrta sa dostavljenim mišljenjima nadležnih ministarstava i drugih organizacija, piše današnja Politika.

U resernom ministarstvu podsećaju da je prvenstveni cilj da, u pogledu osnovnih uslova rada, ustupljeni zaposleni u potpunosti budu izjednačeni sa zaposlenima koje poslodavac neposredno zapošljava.

"Krajnja zamisao je da se onemogući dosadašnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << praksa agencijskog angažovanja van radnog odnosa, niže zarade i nepovoljniji uslovi rada, koje ostvaruju takvi zaposleni kod poslodavca. Očekujemo da će zakon biti predat na usvajanje u toku prolećnog zasedanja Narodne skupštine", kažu u Ministarstvu za rad za Politiku.

Tekst Zakona o agencijskom zapošljavanju, između ostalog, predviđa da preduzeće može da zaposli do 10 odsto radnika na "lizing" od ukupnog broja zaposlenih u njemu, a najviše do 30 odsto samo ukoliko poslodavac za to dobije saglasnost Ministarstva za rad.

Za poslodavce, sindikate i državu, najteži zadatak biće postizanje koncenzusa po pitanju sadržine teksta zakona. Sporne su dve odredbe, od kojih se jedna odnosi na ograničenje broja zaključivanja ugovora o ustupanju zaposlenih. Sindikati i država se zalažu za to da se ograničenje svede na 10 odsto radnika na "lizing" od ukupnog broja zaposlenih, pod uslovom da se u taj procenat uračunavaju ustupljeni zaposleni koji su kod agencije zaključili ugovor samo na određeno vreme.

Poslodavci veruju da će uvedene kvote ceo zakon učiniti besmislenim, jer će to uticati na slobodno tržište.

Druga sporna tačka odnosi se na uporedne radnike, ali ona pregovaračiima ipak zadaje manje glavobolje od prve. Zasad su i država i sindikati saglasni da u nacrtu zakona uporedni radnik treba da se definiše kao onaj koji obavlja iste poslove kod poslodavca i ima istu platu kao i onaj koji je angažovan na istom radnom mestu.

Autor: Politika

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Lizing

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.