Šef vojske SAD u Evropi: Rusi da se otvore, ne verujemo im

Izvor: B92, 01.Sep.2017, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef vojske SAD u Evropi: Rusi da se otvore, ne verujemo im

Vilnjus -- Komandant američkih kopnenih snaga u Evropi Ben Hodžis pozvao je Rusiju da proširi pristup medija svojim predstojećim vojnim vežbama.

"Ako je Ruska Federacija zaista zainteresovana za stabilnost i bezbednost, onda neka budu transparentni i pozovu medije da vide sve što oni rade", rekao je Hodžis novinarima u Litvaniji, prenosi AFP.

Moskva je saopštila da će 12.700 vojnika iz Rusije i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Belorusije učestvovati u vojnim vežbama "Zapad" duž istočnog oboda NATO-a od 14. do 20. septembra. Međutim, zapadni zvaničnici su naveli da pripreme nagoveštavaju da će to biti mnogo obimnije vežbe, što bi značilo da bi Moskva trebalo da omogući međunarodnim posmatračima da prate te vežbe.

"Rusi nam nisu dali mnogo razloga da verujemo u brojke koje oni iznose", rekao je Hodžis, ponovivši izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Vežbe u zapadnoj Rusiji i Belorusiji izazivaju nelagodu u Poljskoj i baltičkim zemljama, mada Moskva naglašava da će vezbe biti "čisto odbrambene prirode", napominje francuska agencija.

"Mislim da bi sve bilo rešeno i svi bi bili opušteni kad bi Ruska Federacija pozvala medije da prate sve što oni rade, kao što to čine litvanske, nemačke ili američke oružane snage", istakao je komandant američkih kopnenih snaga u Evropi.

Ranije ove nedelje, SAD su poslale dodatne mlazne lovce i četu američkih kopnenih vojnika da pojačaju američko prisustvo u Litvaniji tokom najavljenih vežbi, dok je NATO rasporedio oko 1.000 vojnika u svakoj od baltičkih zemalja i Poljskoj kao odgovor na rastuću zabrinutost zbog ruskih namera posle pripajanja Krima 2014.

"Siguran sam u sposobnost odvraćanja kakva je trenutno prisutna u ovom regionu, ali uvek moramo biti na oprezu. Budnost je obaveza svih naših bezbednosnih službi. Ali, ja nisam baš dobar u predvidjanju budućnosti", zaključio je Hodžis.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Američki komandant: Ne treba verovati ruskim saopštenjima

Izvor: Vesti-online.com, 01.Sep.2017

Komandant američkih kopnenih snaga u Evropi Ben Hodžis pozvao je Rusiju da proširi pristup medija svojim predstojećim vojnim vežbama...- Ako je Ruska Federacija zaista zainteresovana za stabilnost i bezbednost, onda neka budu transparentni i pozovu medije da vide sve što oni rade - rekao je Hodžis...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.