Zvezdin trijumf za istoriju, Pavkov srušio vicešampiona Evrope

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Nov.2018, 04:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezdin trijumf za istoriju, Pavkov srušio vicešampiona Evrope

Fudbaleri Crvene zvezde priredili su senzaciju i u Beogradu pobedili vicesampiona Evrope Liverpul 2:0 (2:0) u 4. kolu C grupe Lige šampiona.

Posle velike pobede Crvena zvezda se vratila u borbu za proleće u Evropi, a narednu utakmicu igra 28. novembra na stadionu San Paolo u Napulju protiv Napolija.

Heroj istorijskog trijumfa, prvog srpskog kluba u elitnom takmičenju, pred više od 55.000 gledalaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na stadionu "Rajko Mitić" bio je dvostruki strelac Milan Pavkov u 22. i evrogolom u 29. minutu.

Izabranici Vladana Milojevića ostvarili su jednu od najvećih pobeda u bogatoj klupskoj istoriji i bacili na kolena skupocenog engleskog velikana i jednog od najboljih timova sveta.

Hrabro i bez straha crveno-beli su se suprostavili Liverpulu, od koga su pre samo dve nedelje izgubili na Enfildu 4:0, i nošeni publikom u sjajnom ambijentu pokazali da u potpunosti zaslužuju da budu na tom mestu.

Blistavo veče posebno pamtiće Pavkov, napadač koji je na startu sezone bio u trećem planu, a protiv Liverpula podsetio na Nikolu Žigića (sličan gol kao protiv Rome) i sa dva pogotka verovatno zadivio čitavu Evropu.

Pored četvrtog boda u Ligi šampiona, Zvezdi sleduje i ogromna finansijska injekcija od UEFA u iznosu od 2,7 miliona evra kao nagrada.

Nastavak drugog poluvremena je očekivano počeo totalnom ofanzivom Liverpula, a Jirgen Klop je umesto Staridža u igru uveo Firminja, a umesto Aleksander Arnolda - Gomeza. Zvezda je imala i malo sreće kada je u osmom minutu nastavka lopta nakon odbitka završila na prečki.

Usledile su i promene u Zvezdi. Zbog povrede je u 59 minutu Stojkovića zamenio Gobeljić, a pet minuta kasnije Čaušić ulazi u igru umesto Marina. Gost ponovo pogađaju okvir, a neprecizan je bio Salah koji loptu šalje u stativu. Već u 73 minutu i poslednja izmena u domaćem timu – umesto Krstičića u igri je Jovičić.

Liverpul je u toku celog drugog poluvremena imao inicijativu, ali se Zvezda junački odbranila i zadržala rezultat sa poluvremena.

Kao i pre 14 dana u Engleskoj naš šampion je počeo agresivno, vođen frenetičnom podrškom 50.000 navijača i navijačica, u atmosferi koja se ne pamti na utakmicama u Srbiji.

Inicijativa je mogla da dovede i do vođstva već u 16. minutu ali je Savić promašio gol za nekoliko santimetara, poslavši loptu preko prečke. Minut kasnije, iz mnogo izglednije situacije, sa nekoliko metara, okvir gola promašuje i Staridž.

U 22. minutu istorijski momenat i prvo vođstvo Crvene zvezde u Ligi šampiona. Marin je izveo četvrti korner a Pavkov, koji je dobio priliku od starta, najviši u skoku zakucava sa desetak metara loptu iza leđa Bekera za 1:0 i euforiju na tribinama.

Svega sedam minuta kasnije na tribinama i potpuno ludilo, a Pavkov postaje junak – izdržava trojicu protivničkih igrača na leđima, oslobađa ih se a zatim i topovskim udarcem šalje loptu u desne rašlje gola Liverpula za 2:0.

Do kraja prvog dela Zvezda izdržava lagani pritisak Liverpula i na odmor odlazi sa velikom prednošću.

Crvena zvezda rekorder je u Srbiji sa 28 titula šampiona, dok je Liverpul tik iza Mančester Junajteda sa osvojenih 18 u najstarijem prvenstvu sveta.

Naš šampion ima i prednost u međusobnim duelima i vodi sa 2:1 u pobedama. Obe je ostvario sedamdesetih godina prošlog veka dok je Liverpul slavio u meču koji je pre dve sedmice odigran na Enfildu u okviru trećeg kola ovogodišnjeg izdanja Lige šampiona. Bilo je 4:0 ali je bilo i momenata koji u Zvezdinoj igri ohrabruju pa i otvaraju nadu da je, pred prepunim tribinama naše Marakane, moguće do nekog boda. Zvezda je u domaćim nadmetanjima u sjajnoj seriji pa u sezoni ima samo jedan remi – protiv Partizana dok je i Liverpul odličan ove sezone u kojoj je zabeležio samo poraz od Napolija u drugom kolu evropske elite.

Deo generacije fudbalera Crvene zvezde iz 1973. godine, koji su tada eliminisali Liverpul u Kupu šampiona, izašli su na teren i dobili aplauze navijača pre utakmice dva tima u Ligi šampiona.

Pre početka meča, Vladimira Petrovića Pižona, Stanislava Karasija, Kirila Dojčinovskog, Jovana Kuleta Aćimovića i Slobodana Jankovića, strelca dva gola na Enfildu, pozdravili su navijači dok su obilazili krug na atletskoj stazi.

Izabranici legendarnog Miljana Miljanića pre 45 godina naneli su jedini poraz Liverpulu (2:1) na njegovom terenu u međunarodnoj utakmici u 20. veku za plasman u četvrtfinale Kupa šampiona ukupnim rezultatom 4:2.

Crveno-beli su isti potez uradili pre meča protiv Napolija kada je šampionska generacija iz Barija izašla na teren.

Timovi su utakmicu počeli u sledećim sastavima:

Crvena zvezda (4-2-3-1): Borjan – Rodić, Degenek, Savić, Stojković – Jovančić, Krstičić – Ben, Srnić, Marin – Pavkov.

Liverpul (4-3-3): Beker – Robertson, Van Dajk, Matip, Aleksander-Arnold – Lalana, Milner, Vajnaldum – Mane, Salah, Staridž.

Utakmicu sudi Antonio Mateu Lahoz iz Španije.

Trener fudbalera Crvene zvezde Vladan Milojević izjavio je da će se njegov tim protiv Liverpula potruditi da pruži najbolje što može i uz veliku podršku navijača proba da dođe do velikog iznenađenja u Ligi šampiona.

"Ovo je veliki događaj za Zvezdu, Beograd, Srbiju i region jer dolazi jedna od najvećih svetskih ekipa i biće pravi spektakl. Liverpul je favorit, znamo da smo u teškoj grupi, ali smo se spremili na pravi način i daćemo sve od sebe. Videćemo za koliko će to biti dovoljno", rekao je Milojević.

Milojević naglašava da će ambijent pred 55.000 navijača dati veliki vetar u leđa crveno-belima.

"Svi znaju šta znači igrati na "Marakani", niko se ne oseća prijatno kao gost. Mislim i da će za Liverpul biti fascinantno... Bili smo na Enfildu, ali to je daleko od navijanja ovde".

Za snažan otpor, kaže, potrebno je da njegov tim bude koncentrisan svih 90 minuta.

"Igramo sa timovima iz grupe koji su kandidati za osvajanje Lige šampiona. Borićhemo se za svaku loptu, ne razmisljamo o rezultatu, ali mislim da možemo mnogo bolje nego prethodne dve", kaže Milojević i dodaje da ne treba trošiti reči i igračkom kadru i tradiciji Liverpula.

Milojević nije hteo da komentariše odluku menadžera Liverpula Jirgena Klopa da u Beograd ne povede Džerdana Šaćitija.

"Ne znam šta bih rekao, ako je tako odlučio Klop ostavio bih sve uskraćene za moj odgovor. Zna se cela situacija, da li je odlučio zbog taktičkih ili drugih razloga nisam upoznat", zaključio je on.

Fudbaler Crvene zvezde Marko Marin kaže da ceo tim jedva čeka duel sa Liverpulom.

"Svi se radujemo, posebno ja to znam kako je u Ligi šampiona. Igrati na "Marakani" je poseban osećaj. Znamo šta nas očekuje, igrali smo u Liverpulu i očekujemo drugačiju utakmice. Daćemo sve od sebe da ishod bude drugačiji", rekao je Marin i podsetio da je i Napoliju bilo teško u Beogradu.

Bivši nemački reprezentativac ističe da je Zvezda bila na visokom nivou 20 minuta na Enfildu.

"Protiv Liverpula napasti je smrt, to ne radi ni Arsenal, niko, jer sledi brza kontra. Nismo toliko naivni, imacemo miks koji će trener Milojević da postavi".

Zvezdini fudbaleri sa Natalijinom ramondom na dresu

Fudbaleri Crvene zvezde nosiće na dresovima cvet Natalijina ramonda večeras i na taj način obeležiti Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

U pitanju je biljka koja raste kako u Srbiji, uglavnom na istoku, tako i na planini Nidže, čiji je najviši vrh Kajmakčalan.

Njegova simbolika je višestruka, kako zbog staništa, tako i zbog imena - cvet nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, poznat je i kao cvet feniks.

Čak i kada se potpuno osuši, ako se zalije, Natalijina ramonda može oživeti, što ukazuje na vaskrs srpske države iz pepela posle Prvog svetskog rata.

Navijači Liverpula uživaju u Beogradu i čekaju utakmicu

Navijači Liverpula uživaju u centru Beograda i sa nestrpljenjem očekuju odlazak na utakmicu protiv Crvene zvezde u Ligi šampiona.

Više grupa pristalica slavnog engleskog kluba, uz pivo, provodi vreme u baštama beogradskih kafića i spremaju se za spektakl na stadionu Rajko Mitić.

Na ruku im ide i sunčano vreme, koje je baš kao i u njihovom gradu vetrovito, ali prijatno, s obzirom na to da je početak novembra.
Pogledaj vesti o: Liga Šampiona

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.