Zvanično, treće evropsko takmičenje, Srbija u opasnosti, drugoplasirani ostaje bez kvalifikacija za EL? Šta moramo da uradimo?

Izvor: Sportske.net, 03.Dec.2018, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvanično, treće evropsko takmičenje, Srbija u opasnosti, drugoplasirani ostaje bez kvalifikacija za EL? Šta moramo da uradimo?

Skočili smo šest mesta, ali i dalje smo relativno daleko od top 15, bili smo u velikom zaostatku. Kako će sve izgledati?

Sada je i zvanično, Evropa dobija treće takmičenje od 2021. godine.

U pitanje je "EL 2", biće igrana četvrkom, kao i sadašnja Liga Evrope.

Ono što je osnovno, šampioni svih zemalja članica UEFA idu direktno ili u kvalifikacije za evropsku elitu, ali samo klubovi iz 15 top rangiranih zemalja idu u kvalifikacije ili grupnu fazu >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << LE.

Dakle, timovi iz slabijih šampionata neće moći u EL, već će igrati u trećem takmičenju koje će imati isti format kao Liga šampiona, posle kvalifikacija, osam grupa po četiri tima, pobednik na kraju sledeće sezone ide u EL.

Povećava se broj zemalja koji će imati tim u grupnoj fazi, od 26 na 34, jasno, povećava se i sa tri takmičenja broj klubova koji će igrati u Evropi.

U "EL 2" bi išli i sedmi klubovi iz vodeće četiri lige, , šesti iz Francuske, četvrti i peti iz Portugala.

Inače, UEFA ostavlja mogućnost federacijama da recimo pobednik kupa ide u novo takmičenje, a kriterijumi po pitanju nagrada će biti uspostavljeni sledeće godine. Videćemo šta će sve doneti 2021. novo takmičenje ima 141 utakmicu, ovim je odloženo stvaranje Superlige, makar do 2024.

Inače, sadašnja EL biće smanjena na 32 kluba, a na kraju grupne faze, biće plej of između trećeplasiranih timova u EL i drugoplasiranih u EL 2, kako bi se dobio žreb za "EL 2" za proleće.

I u EL samo prvoplasirani iz grupne faze ide dalje, drugoplasirani mora u baraž sa timovima koji ispadnu iz Lige šampiona.

Deluje komplikovano ali nije, ono što je opasnost, Srbija je bila tek 25, skočili smo za šest mesta ove sezone, trenutno su 15. Švajcarci. Kada je u pitanju sadašnji renkinga drugoplasirani tim iz naše lige, ne bi mogao u kvalifikacije za EL. To može da se promeni, ako nastavimo da osvajamo bodove u Evropi, i ako naši timovi budu poboljšali koeficijent...

Ispred nas su recimo Kiprani, Česi, Hrvati, Švajcarci, Grci, Danci, Holanđani, Austrijanci, Turci, Ukrajinci, Belgijanci, Portugalci, Rusi i naravno lige petice...
Pogledaj vesti o: Liga Šampiona

Nastavak na Sportske.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.