Izvor: MozzartSport.com, 30.Jul.2021, 10:11

UEFA koeficijenti: Srbija preskočila Belgiju, dva mesta u Ligi šampiona deluju sve realnije

Novi istorijski napredak srpskih klubova

Četiri srpska predstavnika u revanšima evropskih kvalifikacija i sve četiri pobede! Srbija je dodala još jedan bod kada je u putanju UEFA koeficijent, zahvaljujući kojem je napravila novi skok i preskočila Belgiju na 12. mestu, što zaista deluje kao neverovatan podatak ako se zna kakav je kvalitet tamošnje Pro lige. Ono što je najvažnije, kada bi se u ovom trenutku napravio konačan presek, Srbija bi u sezoni 2023/2024. imala pet >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << predstavnika u Evropi, od čega dva u kvalifikacijama za Ligu šampiona!

Kao što znate, "startne pozicije" za sezonu 2022/2023. su već podeljene, pa je u toku borba za onu narednu. Kao što već znate, ključno je to što se briše užasna sezona 2016/2017, kada su srpski klubovi osvojili svega 2.875 bodova. Sada već imaju 1.625 (ukupno 25.500) i što je najvažnije sva četiri predstavnika u evropskim takmičenjima. Takođe, Crvene zveda je obezbedila grupnu fazu jednog od tri evropska takmičenja.

Naša liga je uspela da napravi dodatan iskorak kada je u pitanju najbolji reuzultat u 21. veku. Ako ostanemo u TOP 15, u sezoni 2023/24 imali bismo dva kluba u kvalifikacijama za Ligu šampiona, odnosno povratili pravo na mesto u Ligi Evrope. Samim tim Srbija bi od leta 2023. prvi put imala pet predstavnika u Evropi.

Belija je pala za čak četiri mesta, pa su ispred Srbije u ovom trenutku Austija i Ukrajina. Austrijanaci imaju ukupno 28.750 poena, a Ukrajinci 28.500. Ono što je važno, obe države su već ostale bez po jednog učesnika u Evropi. Austrija se obrukala protiv Brejdablika i ispala iz Lige konferencija, dok je ukrajinska Vorskla eliminisana od finskog Kupsa.

Belgijanci su do sada osvojili jedan bod, s obzirom da je Gent posle ubedljive pobede u prvom meču protiv Volerenge poražen u revanšu sa 2:0, ali još uvek imaju maksimalnih pet učesnika u Evropi. Ostali najbliži konkuretni Hrvati, Švajcarci, Kiprani i Česi već imaju po jednog manje.

Kao što se već znalo, da bismo ostali među 15 najjačih liga Evrope, bilo bi idealno da se dva srpska domognu grupne faze nekog evrotakmičenja. Ili, u težoj varijanti, da jedan tim napravi ozbiljan iskorak, obezbedi proleće u Evropi, a da pomenuta konkurencija podbaci.

Srpski klubovi takmičenje nastavljaju naredne sedmice. Crvena zvezda već u utorak od 20.30 dočekuje Šerif u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, dok su predstavnici u Ligi konferencija na programu u četvrta. Partizan od 18 časova gostuje Sočiju, Čukarički od 20.00 dočekuje Hamarbi, a u isto vreme u Novom Sadu igraju Vojvodina i LASK.

KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA, 3. KOLO (prvi meč):

Utorak:

20.30: (1,40) Crvena zvezda (4,50) Šerif (8,50)

KVALIFIKACIJE ZA LIGU KONFERENCIJA, 3. KOLO (prvi mečevi):

Četvrtak:

18.00: Soči - Partizan

20.00: Čukarički - Hamarbi

20.00: Vojvodina - LASK

NAPOMENA: Nacionalni koeficijent obračunava se sabiranjem svih osvojenih bodova klubova iz date države, te deljenjem sa brojem učesnika iz nje. Položaj na tabeli određuje se na osnovu obračuna pet prethodnih sezona. Dati plasman kasnije određuje broj i status klubova (fazu u kojoj startuju) iz date države u evropskim kupovima. Od ove sezone uspostavljeno je doigravanje u Ligi Evrope i Ligi konferencija, takozvano međukolo pred start prolećnog dela. Osam trećeplasiranih klubova iz Lige šampiona igraće protiv osam drugoplasiranih iz Lige Evrope za plasman u osminu finala LE, gde direktan prolaz imaju samo pobednici grupa. Po istom principu obaviće se popuna za osminu finala Lige konferencija: osam trećeplasiranih iz Lige Evrope protiv osam drugoplasiranih iz LK. UEFA neće posebno nagrađivati ekipe u ovoj fazi.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.