U Ligi šampiona golmani su veće zvezde od napadača VIDEO

Izvor: B92, 13.Dec.2018, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Ligi šampiona golmani su veće zvezde od napadača VIDEO

Poslednje kolo Lige šampiona doneo nam je velika uzbuđenja i 42 postignuta gola na 16 utakmica.

Završena je prva faza elitnog takmičenja, poznati su svi klubovi koji će se u ponedeljak naći na žrebu u Nionu, a viđeno je i mnogo spektakularnih poteza.

Prethodna tri meseca donela su odličan fudbal, lepe golove, ali i neke fantastične odbrane – tekuća sedmica obilovala je istim.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Jedna od najvažnijih utakmica poslednje runde bila je ona na "Enfildu", gde je Liverpul kao domaćin pobedio Napoli sa 1:0 golom Mohameda Salaha i priošao dalje.

Golman "Crvenih" Alison je u nadoknadi vremena odbranio šut Arkadijuša Milika za 1:1 i sačuvao pobedu. Napoli bi prošao dalje da je rezultat bio 1:1, a Liverpul bi na proleće igrao u Ligi Evrope. Ipak, čuvar mreže koji je ovog leta iz Rome prešao u Liverpul za 67 miliona funti postao je heroj, a menadžer Jirgen Klop je rekao da bi za njega "platio i dvostruko više".

"To je bila odbrana sezone. Nemam pojma kako je to odbranio. Hvala bogu da ga imamo u timu. Da sam znao koliko je dobar, platio bih dvostruko više... Mislim da niko nije očekivao odbranu u toj situaciji. Imao je mnogo posla, ali mnogo govori koliko je bio hladnokrvan i miran. Njemu i dalje trebaju saigrači, da ne bi morao 100 puta da brani ovakve šuteve", rekao je Klop.

Međutim, otprilike u isto vreme kada je nemački stručnjak vodio svoj tim protiv Napolitanaca, nešto manje od 500 kilometara južnije, Atletiko Madrid gostovao je Klub Brižu.

Situacija u grupi u kojoj su se nalazile "Jorgandžije" bila je reč čim je Borusija Dortmund povela protiv Monaka, ali je svakako ekipa Dijega Simeonea tražila trijumf u slučaju kiksa "Milionera". Nije uspela, ali je imala sreće da izbegne poraz na gostovanju u Belgiji.

U 74. minutu domaći napadač Luan Peres bi verovatno postigao pogodak da je među stativama stajao bilo ko sem Jana Oblaka. Posle centaršuta sa desne strane, Peres je ostao usamljen na drugoj stativi, ali je Slovenac nestvarno intervenisao i spasao bod Atletiku.

"Izvanredna odbrana", rekao je Simeone o Oblaku koji je više od 100 puta sačuvao mrežu Atletika u mečevima u kojima je branio.

"To je sjajno s obzirom na to koliko utakmica igramo tokom sezone, ali te brojke nisu samo moje. One pripadaju celom timu i da nije bilo saigrača, nikada ih ne bih dostigao – na tome sam im zahvalan", skroman je Slovenac.

Uz nekoliko dobrih intervencija Milana Borjana u porazu od Pari Sen Žermena, čime je golman Crvene zvezde potvrdio da je jedan od najuspešnijih u takmičenju, činilo se da sreda neće biti toliko sadržajna.

Takvo predviđanje demantovao je Ederson, još jedan Brazilac, ali onaj koji čuva mrežu Mančester sitija.

"Građani" su se ponovo mučili u elitnom takmičenju, do pobede došli posle preokreta i opet primili gol od slabijeg tima (Hofenhajm). Prednost Nemcima doneo je Andrej Kramarić sa bele tačke u 16. minutu, ali ga je koji minut ranije Ederson sprečio da postigne gol iz igre.

Pritisli su momci Julijana Nagelsmana u ranoj fazi susreta na "Etihadu", Kramarić je sa levog boka uneo loptu u kazneni prostor i savršeno gađao suprotni ugao. Savršeno nije bilo dobro za 25-godišnjaka iz Osaska jer je vrhovima prstiju uspeo da dotakne loptu i izbaci je u korner.

"On je još mlad u golmanskim uslovima i nastavlja da napreduje. Sjajno je pojačanje, ne može se osporiti ta činjenica, iako je bio pomalo nepoznat kada je došao. Ali posao je odrađen, osvojena je Premijer liga, a njegov stil, koji odgovara Gvardiolinoj igri vam sve govori. Za mene je Ederson najbolji golman kada ima loptu u nogama i to ne kažem tek tako. Mnogo je sjajnih čuvara mreže – Mark-Andre Ter Stegen, Manuel Nojer… Međutim, po mom mišljenju je on toliko opušten kada ima loptu u nogama", rekao je Šaj Given.

I, dok su sva trojica nabrojanih često u prvom planu kada je rasprava o najboljem golmanu na svetu, juče je u prvi plan izbio momak o kojem će se tek govoriti – njegovo ime je Andre Onana. Kada primite tri gola od minhenskog Bajerna, a uz našeg Dušana Tadića budete igrač utakmice, onda znači da ste odradili sjajan posao.

Kamerunac koji je u aprilu napunio 22 godine blista od početka Lige šampion i protiv Bavaraca je frustrirao Roberta Levandovskog, bez obzira što mu je ovaj dao dva komada.

Prvo mu je uz malo sreće glavom "skinuo" čist pogodak, da bi u drugom poluvremenu intervenisao još neverovatnije, kada su već svi videli loptu u mreži. U oba slučaja poljski centarfor je šutirao sa pet-šest metara.

"Dva sjajna golmana i fantastičan meč sinoć u Amsterdamu. Neverovatno poštovanje za Manuela Nojera za sve što je učinio u karijeri, kao i za Andrea Onanu, koji je na putu da dođe do tog nivoa", istakao je legendarni Edvin Van der Sar, aktuelni generalni menadžer "Kopljanika".

Svetla reflektora obično su usmerena ka napadačima i veznim igračima, ali je jasno da su ove godine golmani veće zvezde u Ligi šampiona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.