Primorska (ne)će igrati u ABA ligi sledeće sezone

Izvor: RTS, 01.Jun.2020, 21:16

Primorska (ne)će igrati u ABA ligi sledeće sezone

Takmičenje u ABA ligi je prekinuto bez šampiona i ispadanja, naredne će u njoj igrati 14 timova, ali i dalje nije poznato hoće li se Primorska izboriti sa finansijskim problemima i ispuniti neophodne uslove za nastup u takmičenju. Šansu iz prikrajka vreba MZT iz Skoplja.
Nedavno su timovi ABA lige odlučili da se koronaviurusom prekinuta sezona 2019/20 ne nastavi, a pošto je utvrđeno da neće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biti pobednika niti onih koji će ispasti, u ABA ligu su promovisani Borac i Split.

Iako se tom prilikom isticalo da je takva odluka doneta na osnovu rezultata u ABA 2 ligi (Borac iz Čačka je bio ubedljivo prvi posle regularnog dela sezone sa skorom 20-2 i sasvim zasluženo je prvoligaš, dok su Split i skopski MZT imali isti skor od 13-9), u pitanju je u stvari ”specijalna pozivnica”, odnosno wild card
U toj situaciji praznih šaka je ostao MZT iz Skoplja, koji je već nekoliko sezona u ne baš dobrim odnosnima sa rukovodstvom ABA lige zbog ranijih tužbi i kazni, te ta odluka nije bila iznenađujuća.
Naravno, ona se može ”čitati” i kao korak ka spasu ABA lige, odnosno zadržavanju sve nezadovoljnijih hrvatskih timova, te je nakon ”spasavanja” Zadra i njegovog opstanka u najvišem rangu, dodatni gest dobre volje bio slanje pozivnice u Split, a ne u Skoplje.
Međutim, iako je tim iz Severne Makedonije razumljivo bio nezadovoljan tom odlukom, možda im se ipak posreći, pa od oktobra zaigraju u jadranskoj eliti.
Naime, hit sezone Primirska iz Kopra je i dalje u finansijskim problemima, zbog kojih je negde na pola ovosezonske odlične kampanje bila primorana da pusti najbolje igrače tima (Šiško, Jagodić-Kuridža, Heris, Marinković), kao i trenera Juricu Golemca i time drastično smanji troškove i tako privede sezonu kraju.
Prethodno je glavni sponzor, kompanija ”Sikst” odlučila krajem 2019. godine da ne ostane na mestu glavnog finansijera, pa je i budžet od tada krenuo da opada.
Tim iz Kopra i dalje nije siguran da li će uspeti da ”zatvori” finansijsku konstrukciju za narednu sezonu, a ABA liga im je za to dala rok do 1. jula, do kada će morati da dostave sve finansijske garancije.
Kako saznajemo, u redovima slovenačkog šampiona iz prošle sezone ipak vlada optimizam. Zapravo, sportski direktor kluba Goran Jagodnik poručuje da je ubeđen da će njegov tim i dalje biti deo prve ABA lige.
No, sačekajmo prvi dan jula da vidimo da li je optimizam Jagodnika imao pokriće, ili će velika želja i nada MZT-a da se posle dve godine vrate među najbolje eks-ju klubove postati realnost.
Pogledaj vesti o: Liga Šampiona

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.