Najvažnija tri dana u istoriji Sitija – počinje proces u Lozani

Izvor: RTS, 07.Jun.2020, 22:56

Najvažnija tri dana u istoriji Sitija – počinje proces u Lozani

Pred Sudom za sportsku arbitražu u Lozani u ponedeljak počinje proces po žalbi Mančester sitija na odluku Uefe da suspenduje engleski klub iz Lige šampiona zbog kršenja pravila o finansijskom fer-pleju.
Mančester siti sledeće sedmice igra jednu od najvažnijih utakmica u svojoj 126 godina dugoj istoriji. Ovoga puta teren je Sud za sportsku arbitražu u Lozani, a protivnik advokatsko veće, koje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odlučuje o žalbi kluba sa "Etihada".

Uefa je u februaru izrekla drakonsku kaznu Sitiju, zbog ozbiljnog kršenja propisa o finansijskom fer-pleju u periodu od 2012. do 2016. godine, a sankciju je izrekao Odbor za kontrolu finansija klubova (CFCB).
Klub je odmah najavio žalbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS), što je nedugo zatim i realizovano, a u naredna tri dana "građani" će morati da ubede tročlanu advokatsku komisiju da do kršenja propisa nije došlo.
Koliko je ovaj proces važan za Siti, možda je još važniji za Uefu. Ukoliko žalba kluba bude usvojena, ceo sistem finansijskog fer-pleja biće ugrožen, što će sa sobom povući nesagledive posledice po evropsku fudbalsku zajednicu.
Uefina istraga počela je kada je nemački Špigl u novembru 2018. godine objavio seriju mejlova do kojih je došla organizacija Futboliks (Football Leaks).
Pored brojnih optužbi, Siti je navodno "prenaduvao" sponzorske ugovore, kako bi vlasnik šeik Mansur bin Zajed uložio u klub više novca nego što pravila finansijskog fer-pleja dozvoljavaju.
Takođe, nekadašnji menadžer "građana" Roberto Mančini dobio je oko dva miliona evra preko plate, kako bi bio konsultant Al Džazira Sporta, čiji je vlasnik takođe šeik Mansur.
Siti tvrdi da su informacije pribavljene na nelegalan način, kao i da ceo slučaj predstavlja "jasnu nameru da se našteti reputacija kluba".
Izvršni direktor Sitija Feran Sorijano rekao je da su optužbe lažne, kao i da je Uefino telo odluku baziralo na ukradenim mejlovima, bez odgovarajućeg konteksta.
Ukoliko Sitijeva žalba ne bude usvojena, klub neće biti u prilici da se sledeće sezone bori u Ligi šampiona, ali posledice po "građane" i njihovu reputaciju biće znatno ozbiljnije.
Konačnu odluku Sud za sportsku arbitražu trebalo bi da donese krajem leta.
Pogledaj vesti o: Liga Šampiona

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Građani" drhte, počinje proces protiv Mančester sitija!

Izvor: Sportske.net, 08.Jun.2020, 10:45

Da li će Siti uspeti da odnese još jednu pobedu?..Danas počinje proces koji bi mogao dobrano da odluči budućnost jednog od dominantnijih timova Engleske u proteklih par godina. Odbrana titule je prošlost za Gvardioline momke, Liverpul je novi šampion, Siti će pokušati da napravi korak dalje...

Nastavak na Sportske.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.