Izvor: Radio 021, 07.Maj.2019, 08:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Liga šampiona: Liverpulu protiv Barselone potrebno čudo za finale

Legendarni fudbaler Redsa Mark Lorensen objašnjava zašto bi eliminacija Barselone bila veći uspeh i od preokreta u Istanbulu protiv Milana pre 14 godina.

Getty ImagesTrenutak kada Ćabi Alonso daje gol za Liverpul protiv Milana kojim je izjednačen rezultat u finalu Lige šampiona 2005. godine

Ako Liverpul uspe da stigne zaostatak od tri gola protiv Barselone i plasira se u finale Lige šampiona, biće to najveći rezultat u istoriji kluba sa Enfilda.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Uspevao je Liverpul i ranije da se vrati u sličnim situacijama. U nekim od tih mečeva sam igrao, neke sam gledao uživo.

Ali ovaj put, zato što su sa druge strane Barselona i genijalni Lionel Mesi, povratak u život posle 0:3 u prvoj utakmici bio bi nešto neverovatno.

Naravno da će ljudi, kada ovo pročitaju, da kažu „a šta je bilo u Istanbulu". Odmah će se setiti finala Lige šampiona 2005. kada je Liverpul na poluvremenu gubio od Milana sa 3:0, pa se vratio i pobedio na penale.

Ali sada su stvari malo drugačije.

Liverpul je prošle nedelje u prvoj utakmici odigrao sjajno, krenuo je svim silama u napad.

Ako to probaju i u revanšu, meč će verovatno biti gotov posle uvodnih minuta.

Šest najvećih povrataka u Ligi šampiona

Liverpul-Milan, finale, 2004-05: Livepul je gubio sa 3:0 na poluvremenu, a na kraju je slavio posle penala

Čelsi-Barselona, četvrtfinale, 2000: Čelsi je prvi meč dobio sa 3:1, ali je Barselona u revanšu posle produžetaka na domaćem terenu bila silna - 5:1

Milan-Deportivo La Korunja, četvrtfinale, 2004: Milan je u prvom meču slavio sa 4:1, a Deportivo je prošao dalje posle pobede od 4:0 u revanš meču

Napoli -Čelsi, šesnaestina finala, 2012: U prvom meču Napoli je kod kuće pobedio sa 3:1, ali je Čelsi u revanšu posle produžetaka trijumfovao sa 4:1

Mančester Junajted-PSŽ, šesnaestina finala, 2019: Parižani su bili sigurni na Old Trafordu sa 2:0, a Junajted je prošao dalje posle 3:1 u Parizu

Roma-Barselona, četvrtfinale, 2018: Gol Kostasa Manolasa osigurao je Romi pobedu od 3:0 i plasman dalje posle poraza od 4:1 u prvoj utakmici

Getty ImagesSlavlje fudbalera Liverpula posle finala u Istanbulu

Posle poraze od 3:0 na Nou Kampu ekipa Liverpula je u veoma teškoj situaciji, a jedan gol Barselone na Enfildu značio bi da je Redsima potrebno pet pogodaka za prolaz dalje. A to se neće desiti.

Dakle, Liverpul mora da bude veoma oprezan u pristupu i da igra „pod ručnom".

A Redsima je to teško, mada su u prošlosti pokazali da umeju da pobeđuju i na taj način.

Čovek koji je izgradio Enfild i Stamford Bridž Mir, tišina, tuga - Liverpul se seća Hilzboroa Kako bi VAR promenio istoriju fudbala Redsima je potrebna kontrola utakmice, a ne jurnjava

Liverpul svakako mora da napadne protivnika, na sličan način kao što je to radio prošle sezone.

Navijači se dobro sećaju pobeda nad Mančester Sitijem i Romom na Enfildu. Tada su golovi „pljuštali" sa svih strana, a protivnici su se bili pod ogromnim pritiskom.

Možda je dobar model za Liverpul način na koji su igrali i pobedili Bajern u Minhenu ove sezone u šesnaestini finala. Nisu Redsi jurili, već su kontrolisali utakmicu.

Sposobni su za to, a ekipa je pokazala da je vremenom rasla. Sada pobeđuju i kada ne igraju baš najbolje.

Delić takve igre Liverpul je pokazao i u prvoj utakmici protiv Barselone, mada će sada morati i da rizikuje.

Povreda najboljeg igrača Mohameda Salaha je veliki hendikep za trenera Jirgena Klopa.

Nemac neće moći da računa ni na drugog napadača Roberta Firmina.

Getty ImagesNavijači LiverpulaŽelja i motiv će biti tu

U jedno sam siguran - Liverpul će u meč ući sa pobedničkim stavom.

Od prvog do poslednjeg minuta ekipa će da veruje u sebe.

Nisam se iznenadio podatkom da su Liverpulove rezerve postigle 12 golova. Više od rezervnih igrača bilo kojeg drugog kluba u Premijer ligi.

Klop je napravio jaku i upornu ekipu što se vidi i u završnici borbe za titulu prvaka Engleske.

Naravno, i navijači će imati važnu ulogu protiv Barselone.

Zvuči kao fraza, ali nadam se da će vreme biti hladno, kišovito, oblačno. Onda će ranije da padne mrak, a mislim da to može da pomogne.

Mnogo puta sam igrao na Enfildu i uvek je uveče bila bolja atmosfera.

Kako zaustaviti Mesija?

Jedan od problema Liverpula je što, paralelno sa napadima na protivnički gol, moraju da zaustave Lionela Mesija.

Da bi uspeli u tome, Redsi će morati da potisnu Barselonu na njenu polovinu terena. Nisam video da je Mesi dao gol sa polovine tima za koji igra. Barem ne do sada.

Ako Liverpulu to pođe za rukom, možda i uspe delimično da uspori Mesija.

Čak i da bude tako, svi znaju da će biti jedan period utakmice u kojem će on da gospodari terenom, a onda će biti „spašavaj se kako znaš i umeš".

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Liga Šampiona

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.