Izvor: MozzartSport.com, 28.Nov.2021, 10:45

Klub Briž u nokdaunu, ni Genk ne blista, tradicija kaže – biće golova

Belgijska Župiler liga: Derbi kola, vicešampion dočekuje šampiona koji želi da prekine loš niz od četiri meča bez pobede u svim takmičenjima

Na pomulu je novi poredak u Belgiji. Maleni Union iz Brisela dominira u Župiler ligi, ima čak sedam bodova više od najbližih pratilaca, Antverpena i Klub Briža. Doduše, klub iz Brisela je u petak na svom terenu neočekivano poražen od Levena (1:3). U belgijskoj eliti posle dvokružnog sistema se dele bodovi, pa nas opet čeka >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << neizvesno prvenstvo. Ni favoriti pre početka sezone ne briljiraju. Posebno se to odnosi na šampiona i vicešampiona Klub Briž i Genk, dok su Anderleht i Gent daleko od nekadašnjih rezultata i borbe za trofeje.

Klub Briž je ove jeseni više fokusiran na Ligu šampiona, pa u domaćim okvirima nije tako ubedljiv kao proteklih sezona. Šampion ima samo bod u prethodna dva kola pred gostovanje u danas (13.30) vicešampionu Genku u derbiju 16. kola. Klub Briž ne zna za pobedu već četiri utakmice u svim takmičenjima. Treba istaći da su oba tima prethodne nedelje imali obaveze u Evropi. Klub iz Briža je razbijen na svom terenu od Lajpciga (0:5), pa će teško da izbegne "fenjer“ u Grupi A gde su već u osmini finala Mančester Siti i Pari Sen Žermen, dok su Bikovi iz Lajpciga sada bliži treće pozicije koja vodi u Ligu Evrope naredne godine.

13.30: (3,25) Genk (3,45) Klub Briž (2,20)

Više razloga za zadovoljstvo ima Genk. Popularni Štrumfovi su odoleli na zagrebačkom Maksimiru, odigrali 1:1 sa Dinamom, pa su kolo pre kraja Lige Evrope zadržali šanse da prezime u međunarodnim kupovima.

Domaćinu ne cvetaju ruže ove sezone u belgijskom prvenstvu. Tek je na 10. mestu, sa šest bodova manje od današnjeg rivala. I dalje je u igri za jedno od prva četiri mesta koja vode u plej-of za šampiona. Na početku prvenstva, raspucan je bio napadač Genka, Nigerijac Pol Onuaču. Postigao je 10 golova na 14 utakmica, ali u poslednje vreme je zaribao, pa i Genk posrće. Njega nije bilo u četvrtak na Maksimiru. Ima povredu mišića, pa verovatno neće biti u konkurenciji za današnji meč. U redovima Briža ne ističe se nijedan fudbaler sa golgeterskim učinkom. Mladi Šarl de Ketelar, kogu u Belgiji zovu "novi De Brujne“, i iskusni Holanađanin Bas Dost sa po pet pogodaka su najefikasniji.

Za Genk je pod znakom pitamnja i igranje Kolumbijca Karlos Kuesta. Nije ga bilo pre tri dana u Zagrebu. Klub Briž dolazi na noge vicešampionu Belgije bez povređenog Francuza Rubena Providensa i bolesnih Sisea Sandra i Ukrajinca Eduarda Sobola. Sva trojica nisu igrala protiv Lajpciga pre četiri dana u petom kolu Lige šampiona.

18.30: (1,60) Gent (4,00) Standard (5,70)

Genk ne blista na svom stadionu. Dobio je samo tri od sedam utakmica u Župiler ligi. Briž je treći najbolji gost u ligi. Sakupio je 14 bodova na osam mečeva. Kada igraju ovi timovi golovi su zagarantovani. Na čak 12 poslednjih utakmica Genka i Briža oba tima su zatresla mrežu rivala (GG). Šest prethodnih međusobnih duela završeni su sa tri i više golova. Tradicija kaže da bismo i danas mogli da gledamo goleadu na Segeka areni u Genku.

Ovi timovi su pre početka šampionata odigrali meč Superkupa Belgije. Klub Briž je osvojio pehar posle pobeda sa 3:2 na svom stadionu.

BELGIJA 1 - 16. KOLO

Petak

Union - Leven 1:3 (0:2)

/Mitoma 50 - De Nore 13, Martens 40, Mersije 66/

Subota

Seren - Sint Trojden 2:0 (1:0)

/Žalou 5, Mikautadze 57/

Serkl Briž - Mehelen 3:1 (1:1)

/Utkus 34, Hotić 53pen, Matondto 77 - Storm 43/

Epen - Kortrajk 2:2 (2:1)

/Ngoj 14, Piters 20 - D'Hene 17, Vandendriše 48/

Šarlroa - Anderleht 1:3 (0:1)

/Ilamaharitra 77 - Rafaelov 45, Gomez 68, 86/

Nedelja

13.30: (3,25) Genk (3,45) Klub Briž (2,20)

16.00: (2,70) Varegem (3,30) Beršot (2,60)

18.30: (1,60) Gent (4,00) Standard (5,70)

21.00: (1,67) Antverpen (3,80) Ostende (5,20)

*** kvote su podložne promenama

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.