Dobijamo Ligu korona šampiona

Izvor: RTS, 06.Jun.2020, 15:33

Dobijamo Ligu korona šampiona

Imaju li pehari u Nemačkoj i Holandiji istu težinu, ako je jedan dobijen na travi, a drugi za stolom i da li ćemo na jesen gledati Ligu lažnih šampiona?
Koronavirus je žestoko uklizao fudbalu - bezobrazno s leđa sa obe noge. Dok mu se ukazuje pomoć kraj aut-linije, pokušava da se sabere i stisne zube.

Negde nije mogao da nastavi, ali u onim najjačim, najvećim i najznačajnijim ligama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << - ustaje, skida blato sa krampona, briše znoj sa čela i vraća se na teren.
A kako će na njega gledati nakon poslednjeg sudijskog zvižduka, pogotovo kada rezultat nije baš čist - poput "prelaza i sedam plus" u meču šesnaestine finala belgijskog Kupa?
Da li smo svedoci "lažnih" titula, a naredne sezone Lige "lažnih" šampiona?
Liga šampiona bez šampiona Uefa je tražila da se sva prvenstva odlože, odnosno ne prekinu i završe u nekom momentu, čak su poručili da će oni koji završe sezonu ostati bez evropskih takmičenja.
Belgijanci su prekinuli šampionat, a titulu dodelili vodećem Brižu. Ipak, preispitaće odluku zbog pretnji Uefe, a čeka se sastanak čelnika lige.
Holanđani nisu ustuknuli - prekinuli su šampionat, a prvi put od 1945. godine, Holandija nema šampiona.
Ajaks i AZ Alkmar su, u trenutku prekida, imali isti broj bodova na čelu tabele.
Tadić i ekipa su imali bolju gol razliku, ali je Alkmar oba međusobna ligaška meča ove sezone dobio.
Odlučeno je obe ekipe idu u kvalifikacije za Ligu šampiona, s tim da će Ajaks krenuti od poslednjeg kola kvalifikacija, dok će AZ igrati od druge runde.
Naravno, pod uslovom da Uefa ne ispuni obećanje.
Kako god bilo, bode oči da u Ligi šampiona nema šampiona jedne zemlje?!
Da li isto vrede pehari u Francuskoj i Španiji? U Škotskoj je Seltik osvojio devetu uzastopnu titulu (imao je 13 bodova prednosti u odnosu na Rendžers), dok je u Francuskoj titula dodeljena PSŽ-u (meč više i 12 bodova više od Olimpika iz Marselja).
Pitanje koje se nameće - da li titula Seltika ili PSŽ-a, ima istu težinu kao titula koju će osvojiti Liverpul, Bajern, Dortmund, Real, Barsa...
Kakvoća pehara je svakako upitna, a argumenti su na obe strane terena. 
Igrao si celu sezonu, radio teško, znojio se i krvario... Dogodilo se nešto od čega nema odbrane (pa makar bio i veliki Virdžil van Dajk), nešto za šta nema taktike ni strategije. 
Dakle, sezona je gotova (kako-tako) - osvojio si ono što si želeo i za šta si se pošteno trudio.
Sa druge strane, nisi odigrao "do kraja". Koliko god da ne možeš da utičeš na okolnosti i iako je apsolutno sve van tvoje moći, zauvek će ostati - nisi do kraja.
KoronašampioniOstaće upamćeno, bez dileme, da je Liverpul osvojio titulu (za kojom grad sa obale Irskog mora vrišti jače nego devojke za Bitlsima) u "doba korone". Neće biti šampion, već "koronašampion". Naizgled isto, ali će to "korona" odzvanjati ušnom školjkom još dugo, možda zauvek. 
Svaku priliku da podsete na titulu u doba najveće svetske krize (otkako je netalentovani umetnik iz Austrije poslao Vermaht u Poljsku), iskoristiće plavi deo Liverpula, a o tome će se dugo govoriti i nekih 60-ak kilometara istočnije.
Fudbalska sezona "2020/korona" nije bila riterska, ali se mora ućariti nešto. Možda treba nastaviti kao da se ništa nije dogodilo.
A koliko je pravedno? U stilu fudbalskih komentatora - procenite sami... 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.