Izvor: MozzartSport.com, 18.Jun.2021, 09:49

Napadaju titulu i Ligu šampiona, a zvezda tima im je reprezentativac Papue Nove Gvineje

Aktuelni prvak Finske HJK Helsinki gazi ka odbrani trona, a novu pobedu traži u petak (17.00) protiv Ilvesa

Aktuelni šampion i najtrofejniji tim Finske, HJK Helsinki, na dobrom je putu da odbrani tron. Posle osam odigranih utakmica je ubedljivo prvi, sa četiri boda više od drugoplasiranog Inter Turkua. Priliku da dodatno poveća razliku imaće u petak od 17.00, kada mu u goste dolazi Ilves.

Pomalo netipična situacija u kojoj se nalazi tim iz Helsinkija, jedna od >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << zvezda tima mu je Dejvid Brauni, koji dolazi iz ne baš fudbalske države – Papue Nove Gvineje.

17.00: (1,42) HJK Helsinki (4,50) Ilves (8,00)

Brauni je reprezentativac zemlje iz Okeanije, a u Helsinki je stigao u januaru prošle godine iz australijskog Oukland Sitija. Za sada mu ide dobro u Finskoj, izrastao je u jednog od lidera ekipe i ove godine je na 14 mečeva postigao četiri gola i zabeležio tri asistencije. Po dva puta je bio strelac u prvenstvu i Suomen kupu.

📺 VIDEO - David Browne lifts silverware in Europe

Former #NavyBlues & PNG striker David Browne wins the Finnish Cup with HJK Helsinki.

🔵⚪️#NavyBlues

Visit https://t.co/ZoGnjUPxWr for the full story pic.twitter.com/1Rs2bBv314

Ovom 25-godišnjem krilnom fudbaleru HJK nije prvi evropski klub. Okušao se Brauni u periodu od 2015. do 2018. godine u Holandiji, igrao je za mlade timove Zvolea i Groningena, ali nije dobio šansu u seniorskom fudbalu. Za nju se izborio tek u šampionatu Novog Zelanda.

HJK raspolaže sa nekoliko golgetera, tako su ove sezone u prvenstvu po tri puta pogađali Luis Enrike i Rupe Riski, a dva puta je strelac bio slovenački internacionalac Filip Valenčić. Ipak, jasno je koliki uticaj na igru ima Brauni, koji je standardan u prvoj postavi i nije propustio nijedan meč u sezoni.

U Helsinkiju polako prebacuju fokus sa prvenstva na Evropu, očekuju ih ozbiljne borbe u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Rival u prvom kolu, početkom jula, biće im Budućnost iz Podgorice, a ukoliko prođu dalje igraće protiv boljeg iz susreta Malmea i Rige. Trijumfi u ta dva duela bili bi dovoljni da obezbede barem grupnu fazu Lige konferencije. Do sada je samo jednom igrao u grupnoj fazi elitnog takmičenja, u sezoni 1998/99, kada je završio poslednji na tabeli sa pet osvojenih bodova iz duela sa Benfikom, Kajzerslauternom i PSV Ajndhovenom. Takođe, jednom je igrao i u grupi Lige Evrope, u sezoni 2014/15.

HJK je trenutno bez kapitena Danijela O‘Šonesija, koji je sa reprezentacijom Finske na Evropskom prvenstvu. Verovatno da u određenoj meri priželjkuju u Helsinkiju da nacionalni tim završi takmičenje u grupnoj fazi, kako bi se iskusni štoper što pre vratio u klub i odmorio za evropske izazove.

Ilves je trenutno sedmi na tabeli, osvojio je 10 bodova. U poslednja dva kola je doživeo poraze, od Lahtija (3:1) i SJK-a (1:0). Za to vreme HJK još uvek nijednom nije izgubio.

Na poslednje tri takmičarske utakmice HJK i Ilvesa trijumfovao je tim iz Helsinkija. Poslednji put odmerili su snage 11. maja ove godine, kada je bilo 3:0. Taj rezultat su postavili već u prvih 30 minuta, a strelac prvog pogotka bio je baš O‘Šonesi.

U petak se sastaju i drugoplasirani Inter Turku i SJK, trenutno šesti tim na tabeli. Razlika između te dve ekipe je sedam bodova.

17.30: (1,90) Inter Turku (3,40) SJK (4,30)

Ova dva tima su se sastala nedavno, u aprilu, u četvrtfinalu Suomen kupa. Tada nije bilo golova posle 90 minuta, ali je zato u produžecima Hoskonen doneo Interu pobedu. Tako je prekinut niz od četiri uzastopna trijumfa SJK u međusobnim duelima.

Inter je ove sezone u šampionatu uspeo da veže pet pobeda i tako se izdvojio na vrhu tabele, ali je u prošlom kolu izgubio od KuPS-a sa 1:0.

FINSKA 1

Petak

17.00: (1,42) HJK Helsinki (4,50) Ilves (8,00)

17.30: (1,90) Inter Turku (3,40) SJK (4,30)

Subota

19.06: (1,62) KuPS (3,70) Honka (6,00)

***Kvote su podložne promenama

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.